Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

«Βόμβα» Inside Story: Στενές οι σχέσεις κι από καιρό μεταξύ Μαξίμου και Intellexa

«Ασφάλεια για όλους - Ασφάλεια παντού», το μότο του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόνο που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο έχουν μια διαφορετική, σκοτεινή αντίληψη για την έννοια της ασφάλειας και τη μεθοδολογία για την επίτευξή της, με τις διαδρομές του χρήματος να δίνουν στοιχεία που κυβέρνηση και Ν.Δ. προσπαθούν αποτυχημένα να αποκρύψουν.

Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και αποδομούν όλα τα ούτως ή άλλως σαθρά επιχειρήματα που επικαλείται το Μαξίμου για να σώσει εαυτόν από το σκάνδαλο μεγατόνων που το παρασύρει σε μια ανεξέλεγκτη δίνη.

Τελευταία εξέλιξη η αποκάλυψη του Inside Story για την «κρυφή» αγορά του Predator από το ελληνικό δημόσιο, παραχώνοντας τη μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ, πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της οποίας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και για τη λειτουργία του παράνομου λογισμικού σε χώρο που ελέγχει η κυβέρνηση.


Σύμφωνα με το λεπτομερές ρεπορτάζ των Τάσου Τέλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, «στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για 10 στόχους τον μήνα που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».

Το Inside Story αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο, τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε. Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».

Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Krikel.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο Inside Story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, από το φθινόπωρο του 2019.

«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Tον Σεπτέμβριο του 2020, δημιουργούνται τα περισσότερα link (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.

Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.
Πώς «δένει» η σχέση Krikel - Intellexa

Σε συνέχεια του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ των «Εφ.Συν.» - Reporters United, το Inside Story παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κουμπάρος Δημητριάδη, Παναγιωτόπουλου, Πλεύρη Τσουβάλα και επιχειρηματίας της Krikel Γιάννης Λαβράνος, είχε άμεση σχέση με την Intellexa του Predator.

Τα επίμαχα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ είναι τα εξής:Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato, λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Krikel, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας.
Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Krikel στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Krikel στην Optima Bank.
Τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Krikel μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.
Οι σχέσεις Krikel, συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Krikel στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο αποκαλύπτει το Inside Story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Krikel και Intellexa.

Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020, τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδος και συγκεκριμένα: Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Krikel και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Krikel στην Intellexa.
Η γεμάτη κενά έρευνα της ΕΑΔ

Στο στόχαστρο του Inside Story μπαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς όπως επισημαίνουν οι δύο ερευνητές - δημοσιογράφοι, δεν ερεύνησε επί της ουσίας τις σχέσεις Krikel – Intellexa, γεγονός που αποδεικνύεται από την έκθεση που παρέδωσε τον Ιούλιο στον Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, στην οποία σημείωνε ότι δε βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa.

Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Krikel. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Krikel και μεταξύ της Krikel με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ», αναφέρεται στη νέα αποκάλυψη του Inside Story.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη (ο οποίος αποχώρησε από την ΕΑΔ για την Frontex), στην κατάθεσή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο, με βάση την εντολή ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, και ειδικότερα αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία Krikel με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχό της, τις σχέσεις της με άλλες εταιρείες, αφανείς εταίρους και παράλληλες δραστηριότητες.

Το Inside Story επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη έκτακτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 –μετά τη δημοσιοποίηση σε κυριακάτικη εφημερίδα μιας λίστας 33 ονομάτων-στόχων παρακολούθησης με Predator– επικαλέστηκε (όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο παρελθόν) το «απαλλακτικό» πόρισμα της ΕΑΔ ως απόδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τις παράνομες παρακολουθήσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η έρευνα της ΕΑΔ είναι ακόμη σε εξέλιξη – παρότι γνωρίζουμε ότι έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου