Όπως υποστηρίζει χρειάζεται μια ψύχραιμη και ειλικρινής αποτίμηση για την επόμενη μέρα, ώστε «να διαμορφωθεί μια πολιτική πλατφόρμα, με τη μορφή της alternative, που θα ανοίγει προοπτικές ενοποίησης της ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας, σε προοδευτική κατεύθυνση. Η πλατφόρμα αυτή πρέπει να είναι αρθρωμένη ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά».
Σε ό,τι αφορά τον «οδικό χάρτη» της επόμενης μέρας και το θέμα του χρονοδιαγράμματος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής Έκτακτου Συνεδρίου και εκλογής νέου προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές:
«Σήμερα, μας συνδέει όλους η κοινή αγωνία να εκφραστεί ο δημοκρατικός κόσμος, να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις της εποχής και να εκπροσωπήσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα “fast track” συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να «κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί».
Που αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο; Να μας πει η κοινωνία, από ποιους θέλει να εκπροσωπηθεί και πρώτοι εμείς, για το καλό του νέου εγχειρήματος, να αποδεχθούμε, ότι ενδεχομένως το “νέο” μπορεί να μην μας περιλαμβάνει, σε θέσεις ευθύνης. Να αποδείξουμε τελικά, ότι ο σκοπός, η “Υπόθεση” είναι πάνω από τα πρόσωπα και το συμφέρον τους.
Πρέπει να προκύψει ένα αντιπροσωπευτικό(και καταστατικό) συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ. και φυσικά νέο Πρόεδρο, μέσα από τις υφιστάμενες ή νέες καταστατικές μας διαδικασίες. Να ανοίξει ο αριστερός και δημοκρατικός διάλογος, που θα αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις της κοινωνίας. Το συνέδριο να γίνει ο ιμάντας αντιστοίχισης της πολιτικής ανάγκης, με την κοινωνική πλειοψηφία».
Στις ανησυχίες που εκφράζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζημιωθεί αν μείνει «ακέφαλος» για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαντά:
«Το εξάμηνο μετά την ήττα, μοιραία δεν επηρεάζει δραματικά το πολιτικό σκηνικό και πρέπει να αξιοποιηθεί, για διαδικασίες».
Υπογραμμίζει επίσης πως «απαιτείται ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο, που μαζί με τα “μεγάλα” και “καινούργια” θα χτίσει και ένα μέτωπο δημοκρατίας, απέναντι στο φασισμό, που σηκώνει και πάλι κεφάλι αναβαπτισμένος στην κρισιακή συνθήκη».
Όσον αφορά στο ερώτημα ποιους εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την δική του προσέγγιση:
«Σε μια εποχή που θριαμβεύει το ατομικό, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον συλλογικό διανοούμενο, που θα πορευτεί παρέα με την δημοκρατία και την κοινωνία σε προοδευτική κατεύθυνση.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σηματοδοτήσουν αν η δημοκρατική παράταξη, η αριστερά, η κεντροαριστερά, έχουν λόγο ύπαρξης. Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, οδηγούν σε ρήξη με τις πολιτικές της ήττας ή σε εξακολούθησή τους. Σε επανίδρυση της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης ή σε ενταφιασμό τους, όπως και των λαϊκών και εθνικών αναγκών και δικαίων, μέσα από ένα δίπολο δεξιάς- ακροδεξιάς, το οποίο ήδη, στήνει το κατεστημένο.
Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε ξανά με όρους κοινωνικής και ταξικής συμμαχίας. Οι εργαζόμενοι(με μπροστάρηδες τους ανθρώπους της επισφάλειας, το precariato), η νεολαία, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνεργοι είναι το ταξικό μπλοκ, το οποίο πρέπει να έρθει στην εξουσία.
Δεν είμαστε μόνο με τους φτωχούς, είμαστε με τους πολλούς. Πρέπει να μιλήσουμε με όρους οργανικής σύνδεσης εθνικού και κοινωνικού. Με όρους επανάκτησης της πολιτικής διαδικασίας, από την οργανωμένη κοινωνία. Είναι με τέτοιους όρους, που πρέπει να αρθρωθεί ο λόγος μας και η δράση μας, όχι με όρους αυτοαναφορικούς, ούτε με όρους της δεξιάς».
Εδώ το πλήρες κείμενο:
1731b24ce6073e9e257accbc0bbe2cafΛήψη
Εδώ το πλήρες κείμενο:
1731b24ce6073e9e257accbc0bbe2cafΛήψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου