Η έπαρση, τα φάλτσα και τα αυτογκόλ της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν πάρει σειρά και διαδέχονται τους «γαλάζιους» αλαλαγμούς για την διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ένας μήνας με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας καταγράφονται, ήδη, τρία, «βαριά», φάλτσα σολαρίσματα. Κομβικών, αν μη τι άλλο, υπουργών.
Ο Προστασίας του Πολίτη, ο Δικαιοσύνης, ο Επικρατείας με εποπτεία πέριξ του περιστυλίου της Βουλής. Οι δύο περιπτώσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και σε έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Με αποπομπή ή με παραίτηση. Το Μαξίμου, εντέλει, επέλεξε τα ηχηρά «αδειάσματα» σε υπουργούς δέκα ημερών. Η τρίτη περίπτωση δείχνει πως χτυπά το «νεύρο», σε ένα κομμάτι τουλάχιστον, στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης. Το μήνυμα, πάντως, ήταν σαφές και καταγράφεται και αυτό.
Όλα αυτά με δυο «χτυπητές» επισημάνσεις. Η μια είναι πως τα φάλτσα αυτά αντηχούν απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός τους επέλεξε, αυτός τους όρισε υπουργούς, αυτός τους έδωσε χαρτοφυλάκιο και αρμοδιότητες. Με όρους Μητσοτάκη: Η επιλογή του ρόστερ, και του ροτέισιον κατ’ επέκταση, βαρύνει, αποκλειστικά, τον πρωθυπουργό.
Η δεύτερη επισήμανση. Οι μίνι κρίσεις, τα φάλτσα, τα «αδειάσματα» υπουργών, τα οποία δεν μετατρέπονται σε… «καύσωνα» για την κυβέρνηση της ΝΔ, γίνονται μπροστά στην εκκωφαντική απουσία αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα δικά του προβλήματα και τρεξίματα και, αναπόφευκτα, θα αργήσει να βρει περπατησιά. Το ΠΑΣΟΚ κάνει συσκέψεις ενώ η «κρυάδα» από την πρώτη «βουτιά» σε κοινοβουλευτική «μάχη» έδειξε πως το ρόστερ θέλει δουλειά, κυρίως στα αντανακλαστικά εντός της Ολομέλειας.
«Σερίφης» χωρίς άλογο
Το τελευταίο φάλτσο σολάρισμα, μέχρι το επόμενο, συνέβη με πρωταγωνιστή τον Νότη Μηταράκη… «σερίφη» επάνω σε άλογο. Ένα ξερό «όχι» είπε ο Μητσοτάκης για την δημιουργία έφιππης αστυνομίας, «αδειάζοντας» τον Μηταράκη. Και μαζί τον σχεδιασμό του για έφιππους αστυνομικούς που θα είχαν αποστολή… να βγάζουν σέλφι με τουρίστες στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.
Και αυτό γιατί λίγο νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε κάνει γνωστό πως υπέγραψε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προωθούσε για έγκριση, για τη δημιουργία Έφιππης Αστυνομίας, για τουριστικούς και τελετουργικούς λόγους στο κέντρο της Αθήνας.
Είχε προλάβει μάλιστα ο Μηταράκης να ρίξει τους τίτλους τέλους και τυπικά, αφού στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε, της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη με μια γενική αναφορά κατά την διάρκεια της ομιλίας του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, όταν κλήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ζήτημα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν απάντησε. Όπως δεν είχε αναφέρει λέξη για τον σχεδιασμό και την δημιουργία… Έφιππης Αστυνομίας.
Υπουργός εκτός γραμμής
Εκείνες τις ημέρες ακριβώς, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, εμφανίστηκε υπουργός της κυβέρνησης, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών. Ρύθμιση που φέρει φαρδιά πλατιά την τζίφρα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, της επιτελικής. Ας μείνει στην άκρη ότι από τα υπουργικά έδρανα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ψελλίζοντας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός έφερε την ρύθμιση όταν γνωρίζουν και οι πέτρες, «γαλάζιες» και μη, ποιος την κατέστησε νόμο του κράτους.
Αυτό που μέτρησε, και μετράει ακόμα, είναι το γεγονός πως υπουργός της κυβέρνησης με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης βρέθηκε εκτός γραμμής. Οι… «αναταράξεις» άρχισαν και ήταν ισχυρές. Ο Φλωρίδης εκείνη την ώρα μέτραγε, βηματίζοντας, πόσα μέτρα είναι ο προθάλαμος των υπουργικών της Ολομέλειας, μιλώντας ακατάπαυστα στο τηλέφωνο. Μπήκε στην Ολομέλεια, δεν ανασκεύασε ποτέ, μάζεψε τα χαρτιά του και αναχώρησε από τη Βουλή. «Εξέφρασε δικές του απόψεις, προσωπικές απόψεις, οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» ήταν το «άδειασμα» που επεφύλαξε το Μαξίμου διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου.
«Θα δούμε πότε θα είναι αυτό»
Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δήλωσε πως «ο γάμος των ατόμων του ιδίου φύλου θα συμβεί κάποια στιγμή και είναι κομμάτι της στρατηγικής μας. Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πιο έτοιμη και ώριμη». Αυτή την δήλωση του πρωθυπουργού κλήθηκε, σε συνέντευξη του, να σχολιάσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Διαφώνησε ανοιχτά με την εξαγγελία του Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για κομμάτι της «γαλάζιας» στρατηγικής, ενώ, παράλληλα, υπενθύμισε πως ο ίδιος στο παρελθόν είχε καταψηφίσει το σχετικό σύμφωνο. «Δεν είναι θέμα εκκλησίας, γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό» δήλωσε ο Βορίδης.
Τρία, λοιπόν, τα χοντρά φάλτσα, μέχρι στιγμής, με πρωταγωνιστές κορυφαίους και κομβικούς υπουργούς. Στην σούμα, πάντως, δεν μπαίνουν οι συσκέψεις των επιτελικών του Μαξίμου με τους ακτοπλόους για τις πανάκριβες τιμές των εισιτηρίων. Εκεί το σανό πάει σύννεφο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου