Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Τιμολόγια ρεύματος: Τι να διαλέξω για το 2024 - Οι τιμές για μπλε και πράσινο

Τα τιμολόγια ρεύματος για το 2024 με τα χρώματα αποτελούν το επίκεντρο τις τελευταίες μέρες. Τι να διαλέξω ανάλογα με την κατανάλωση και την τιμή. Τι συμβαίνει με μπλε και πράσινο τιμολόγιο.


Ενα από τα ερωτήματα που απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά τις τελευταίες μέρες είναι -τι χρώμα τιμολόγιο ρεύματος να διαλέξω. 'Ενα ερώτημα που έπεσε στα τραπέζια των Χριστουγέννων και θα πέσει στις συζητήσεις της Πρωτοχρονιάς.


Όλα δείχνουν ότι το πράσινο τιμολόγιο θα βγει την Πρωτοχρονιά στην αγορά με τελική τιμή που είναι γύρω στα 14 λεπτά και οσχετικός συγκριτικός πίνακας των εταιρειών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Εκεί οι καταναλωτές θα αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο, αν θα αλλάξουν πάροχο ή αν θα αλλάξουν τιμολόγιο ρεύματος.

Τα σημαντικά σημεία στο τιμολόγιο ρεύματος που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, εκτός από την τιμή, είναι αν υπάρχει έκπτωση συνέπειας, αν υπάρχει χρέωση για νυχτερινό και αν υπάρχει διαφορετική χρέωση στις μεγάλες καταναλώσεις.


Στα κίτρινα τιμολόγια, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Αναμένεται πάντως ότι αρκετές εταιρείες θα βγουν με το κίτρινο τιμολόγιο για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Οι σχετικές ανακοινώσεις για το κίτρινο τιμολόγιο θα γίνουν το 2024, σε λίγα 24ωρα και προβλέπεται ότι στα κίτρινα -τα οποία είναι κυμαινόμενα- θα έχουμε τελικές χρεώσεις λιανικής ακόμη και κάτω από τα 13-14 λεπτά.
Πράσινο, κίτρινο ή μπλε τιμολόγιο ρεύματος

Γενικά το τιμολόγιο που είναι πράσινο ή κίτρινο θα αλλάζει τιμή κάθε μήνα. Έτσι αυτό που θα είναι φτηνό τον Ιανουάριο, μπορεί τελικά να είναι ακριβό τους επόμενους μήνες.

Επίσης δεν υπάρχει βιασύνη για την επιλογή τιμολογίου. Δεν υπάρχει διορία να επιλέξει κάποιος πρόγραμμα μεχρι 1/1/2024. Αν δεν επιλέξουμετιμολόγιο ρεύματος θα μεταβούμε αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο του κάθε παρόχου αλλά μπορούμε να επιλέξουμε κάτι άλλο ανά πάσα στιγμή χωρίς κάποια ποινή.
Ο γενικός κανόνας για να διαλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

Ένας καταναλωτής με χαμηλή κατανάλωση, που δεν χρησιμοποιεί ρεύμα για θέρμανση, δεν έχει λόγο να πάει σε σταθερό τιμολόγιο. Θα μπορούσε να επιλέξει ένα μεταβλητό κίτρινο ή πράσινο τιμολόγιο. Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μικρό και οι διαφορές στον λογαριασμό θα είναι λίγα ευρώ κάθε μήνα.

Ενας καταναλωτής που θερμαίνεται με ρεύμα και γενικώς έχει μεγάλη κατανάλωση, τότε μπορεί να επιλέξει ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν επιλέξουν θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, για το οποίο οι τιμές θα ανακοινώνονται κάθε 1η του μήνα.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να πράξουν οι καταναλωτές που δεν ξέρουν ποιο τιμολόγιο να επιλέξουν, ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης πρότεινε να παραμείνουν στο πράσινο το οποίο είναι πολύ ανταγωνιστικό.


«Να περιμένουν την πρώτη του μήνα που θα βγει το τιμολόγιο με τις τιμές από τους παρόχους και εάν δουν ότι ο πάροχός τους είναι ακριβός να αλλάξουν τότε» είπε.
Οι τιμές για πράσινο και μπλε τιμολόγιο ρεύματος

«Είμαι αισιόδοξος για τη μεταρρύθμιση που σε πρώτη φάση έφερε ανταγωνισμό» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σχετικά με τα νέα τιμολόγια ρεύματος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το πράσινο θα είναι το πιο φθηνό που η τιμή του θα είναι κάτω από 14 λεπτά του ευρώ χωρίς επιδοτήσεις και είναι το τιμολόγιο που μεταπίπτουν όλοι οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν χρώμα. Την τιμή του θα ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ στις 2 Ιανουαρίου αλλά πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί κάτω από 14 λεπτά» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα χρώματα του τιμολογίου, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τα μπλε τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά κάτω από 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ πρόκειται για το σταθερό τιμολόγιο».

«Το πράσινο είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που ο καταναλωτής θα γνωρίζει την τιμή του την πρώτη ημέρα του μήνα, το μπλε πρόκειται για σταθερό τιμολόγιο που η τιμή του θα ισχύει για έξι μήνες ή ένα χρόνο από την αρχή του συμβολαίου. Τέλος το κίτρινο εάν είναι κυμαινόμενο εκ των υστέρων γνωρίζεις την τιμή μετά το τέλος του μήνα αλλά δεν πληρώνεις τον κίνδυνο αντιστάθμισης».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι «θέλουμε σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να πράξουν οι καταναλωτές που δεν ξέρουν ποιο τιμολόγιο να επιλέξουν, ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε να παραμείνουν στο πράσινο το οποίο είναι πολύ ανταγωνιστικό. «Να περιμένουν την πρώτη του μήνα που θα βγει το τιμολόγιο με τις τιμές από τους παρόχους και εάν δουν ότι ο πάροχός τους είναι ακριβός να αλλάξουν τότε» είπε.

Αναφορικά με την επιδότηση ρεύματος ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιδοτήσεις για το 40% του πληθυσμού όπως για παράδειγμα το κοινωνικό τιμολόγιο ή εκείνο των πολυτέκνων, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 όσοι θερμαίνονται με το ρεύμα και μπουν στην πλατφόρμα θα δουν τιμές σε επίπεδο προ κρίσης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις ισχύουν για όλα τα τιμολόγια.

Ερωτηθείς για τη μη κατανόηση των νέων τιμολογίων από τους καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «πριν είχαμε 130 διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής δεν τα παρακολουθούσε. Τώρα τα ομαδοποιούμε σε τέσσερις κατηγορίες και εκπαιδεύουμε τον κόσμο μέχρι να κατανοήσει το νέο σύστημα με σκοπό να συγκρίνει τις τιμές».

«Ήδη λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως στο μπλε και θα το δούμε και στο πράσινο και το κίτρινο. Ο ανταγωνισμός ήρθε για να μείνει. Ωστόσο αυτό είναι ένα κομμάτι στον λογαριασμό του ρεύματος που διαμορφώνει την τιμή του ενώ υπάρχουν και άλλα όπως εκείνο των ρύπων που έχει ακριβύνει από τα 20 – 25 ευρώ που πήγε στα 75, υπάρχει η τιμή του αερίου που έχει μειωθεί, έχει την τιμή του λιγνίτη που είναι το πιο ακριβό καύσιμο, έχει τις ρευματοκλοπές αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη ρήτρα προσαρμογής, είπε ότι η ακρίβεια οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην αύξηση της τιμής των ρύπων και όσο μπαίνουν οι ΑΕΠ μειώνονται.

«Για να έχουμε φθηνό ρεύμα χρειάζεται να βάζουμε ανανεώσιμες πηγές, να γίνουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα νησιά και να μειώσουμε τις ρευματοκλοπές για τις οποίες γίνονται έλεγχοι. Πιάναμε 13.000 ρευματοκλοπές τον χρόνο και για την αντιμετώπισή τους πηγαίνουμε στη μέτρηση ανά μήνα και στην αύξηση των ποινών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου