Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο οξύ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου είναι ανεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων λειτουργούν οριακά οι 43!
Το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και αναγκάζονται να περιμένουν στην πολύμηνη λίστα αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση όμως έχει αντίκτυπο και στους εναπομείναντες νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς πολλοί από αυτούς έχουν εξουθενωθεί από την υπερ-εργασία.
Αναλυτικά ένας ασθενής που χρειάζεται να υποβληθεί π.χ σε επέμβαση καταρράκτη ή κήλη στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να περιμένει έως αι δυο χρόνια όπως καταγγέλλει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 29 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, είναι καλυμμένες μόλις οι 9 και συνεπικουρούν το νοσοκομείο 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία που όπως είναι φυσικό λείπουν από τις οργανικές τους θέσεις.
Επιπλέον από τις 12 χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν οι 5, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά τα τακτικά χειρουργεία.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, μάλιστα, επισημαίνει πως οι αναισθησιολόγοι του “Ιπποκράτειου”, μαζί με όσους μετακινούνται, επαρκούν μόνο για τις εφημερίες και τα έκτακτα περιστατικά.
Για τα χειρουργεία τακτικών περιστατικών, η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα.
«Ακόμη και εάν αύριο καλύπτονταν και οι 29 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί η τεράστια λίστα αναμονής» καταλήγει ο πρόεδρος τονίζοντας την ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης.
Σημειώνεται ότι η ΠΟΕΔΗΝ είναι κατά των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή των ασθενών (30% συμμετοχή και 70% ο ΕΟΠΠΥ στους γιατρούς και το νοσοκομείο) και υπερ της ολοήμερης δωρεάν λειτουργίας των χειρουργείων, με μηδέν συμμετοχή των ασθενών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου