Αναλυτικότερα, η κηδεία του ιδρυτικού στελέχους έγινε στο Α’ νεκροταφείο υπό της ήχους ποντιακών τραγουδιών, καθώς ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε προτείνει να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, κάτι που η Βουλή υιοθέτησε το 1994.
Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, το φέρετρο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ ήταν σκεπασμένο με την ελληνική και την ποντιακή σημαία.
Η οικογένεια του εκλιπόντος, αντί στεφάνων, ζήτησε να στηριχθεί η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του χωριού του Μιχάλη Χαραλαμπίδη που υπέστη σοβαρότατες ζημιές στις πυρκαγιές του Έβρου.
Στην κηδεία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη βρέθηκαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 73 ετών.
Εικόνες από την κηδεία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη:
Ποιος ήταν ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951.
Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.
Διωκόμενος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στην Ιταλία.
Μετά την πτώση της δικτατορίας συμμετείχε στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στο Μόναχο τον Αύγουστο του 1974, ενώ διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1977.
Το 1994, η Βουλή υιοθέτησε την πρότασή του για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Λόγω διαφωνιών αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 1999 και ίδρυσε τη «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». Μετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2000, συγκεντρώνοντας 0,47% και 32.068 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2004, λαμβάνοντας ποσοστό 0,73%, με 44.541 ψήφους.
Στην εισήγησή του στο 2ο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, το 1988, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είχε προτείνει τη δημιουργία μίας πόλης στα θρακικά παράλια με την ονομασία Ρωμανία και η περιφέρεια να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου