Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Οριστικό: Εκλογές για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου

Υπερψηφίστηκε, το Σάββατο (21/9), το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου, εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 24 Νοεμβρίου με δεύτερο γύρο την 1η Δεκεμβρίου εφόσον χρειαστεί για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην Κουμουνδούρου.



Η εισήγηση της ΠΓ έλαβε 112 ψήφους, η πρόταση Τζάκρη, εκπροσωπώντας το «στρατόπεδο» Κασσελάκη, έλαβε 62 ψήφους, η πρόταση Πολάκη έλαβε 9 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 2 λευκά. Δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς ώστε το Έκτακτο Συνέδριο να έχει και καταστατικό χαρακτήρα.


Μάλιστα, πέρασε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου που αφορούσε πως είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης.

Πέρασε, επίσης, η πρόταση Σπίρτζη για την δημοσιοποίηση των Πόθεν Έσχες των υποψήφιων για την ηγεσία του κόμματος με 87 υπέρ και 84 κατά.
Τι έγινε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκαν δύο κυρίαρχες τάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα εκλογής της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Από τη μία, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε επίσπευση των εκλογών (όπως και ο Παύλος Πολάκης) και από την άλλη οι «87» που στοιχήθηκαν με την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο Παύλος Πολάκης πρότεινε:29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων
05/10/2024 Διαρκές συνέδριο
03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Για λογαριασμό των «Κασσελίστας» την πρόταση υπέβαλε η Θεοδώρα Τζάκρη. Συγκεκριμένα, η πλευρά Κασσελάκη επιθυμούσε διήμερο αντί μονοήμερου Συνεδρίου, ενώ τοποθέτησε το δεύτερο γύρο εσωκομματικών εκλογών στις 9 Νοεμβρίου, λόγω του μαραθωνίου στην Αθήνα.


Αναλυτικά, η πρόταση των «Κασσελίστας» προέβλεπε:5-6 Οκτωβρίου Έκτακτο Συνέδριο Πολιτικών Θέσεων και Ανακήρυξης Υποψηφιοτήτων
3 Νοεμβρίου Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
9 Νοεμβρίου, δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, εάν χρειαστεί.

Αντίθετα, με την πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συμφώνησαν οι «87» , οι οποίοι πρότειναν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Συνεπώς, η ΠΓ εισηγήθηκε:Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.
Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Επίσπευση των εκλογών ζήτησαν οι «Κασσελίστας»

Ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη, αποτυπώνοντας τις προθέσεις της πλευράς Κασσελάκη, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα που και ο Παύλος Πολάκης θέλησε να γίνει πιο σύντομα η εκλογή προέδρου οι «87» επιμένουν για εκλογές το Δεκέμβριο.


Ειδικότερα, η Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε στην ΚΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«-5-6 Οκτωβρίου σύγκληση έκτακτου συνεδρίου

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου η ημερήσια διάταξη δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δύο και μόνο θέματα:Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και
Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.

Κατά την κρίση μου δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας» λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως «Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών».




Ο Κασσελάκης δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει δηλώσει – εδώ και μέρες «παρών» στις εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.

Σημειώνεται πως βασικό κριτήριο για κατάθεση υποψηφιότητας, αποτελεί η συγκέντρωση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ή-και βουλευτών).


Μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται ο Στέφανος Κασσελάκης να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του.
Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε και αυτός επίσπευση της εκλογής προέδρου

Ο Παύλος Πολάκης μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, πρότεινε το εξής χρονοδιάγραμμα:1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)
2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο ) για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων!
3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο
4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο


Η εισήγηση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου