Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

ΠαΣοΚ: Τι δείχνουν οι «κρυφές» μετρήσεις των επιτελείων για τις εκλογές

Πού κρίνεται η μάχη για την αρχηγία του ΠαΣοΚ - Τα δυνατά χαρτιά και οι «μαύρες τρύπες» των υποψηφίων.
Ακόμα και οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. 
Έδειχναν στην αρχή της κούρσας για την ηγεσία του ΠαΣοΚφαβορί τον Χάρη Δούκα, στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και πόνταραν στον Νίκο Ανδρουλάκη, μετά το ξανασκέφτηκαν και για τις επόμενες 15 ημέρες βλέπουμε.

Το αμφίρροπο της αναμέτρησης έχει καταγραφεί και σε όλη τη σειρά των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται ως το επικρατέστερο δίδυμο για τον δεύτερο γύρο αλλά νιώθουν, σε κάποιες μετρήσεις στα όρια του στατιστικού λάθους, την απειλή της Άννας Διαμαντοπούλου ενώ αναρωτιούνται για το ποια είναι τελικά τα εκλογικά όρια του Παύλου Γερουλάνου. Αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ή αυτά που οι ίδιοι οσμίζονται στην επαφή τους με τη βάση του ΠαΣοΚ;


Τα δύο κλειδιά της αναμέτρησης

Τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν τις δικές τους μετρήσεις. Βάζουν στο μικροσκόπιο όλα τα σενάρια συμμετοχής για να έχουν μια πλήρη εικόνα της δυναμικής που μπορεί να έχει η κάθε υποψηφιότητα. Ψάχνουν την απήχηση τους στα εντός και εκτός του ΠαΣοΚ όρια. Η μάχη για την ηγεσία του ΠαΣοΚ στον πρώτο καθοριστικό γύρο θα κριθεί από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η απήχηση των υποψηφίων στην στενή εκλογική βάση του ΠαΣοΚ. Εδώ είναι ισχυρό το αποτύπωμα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέα η απήχηση που καταγράφει ο Χάρης Δούκας. Ισχυρή είναι και η παρουσία του Παύλου Γερουλάνου. Σε αυτό το εκλογικό σώμα φαίνεται να υστερεί η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο δεύτερος είναι η εισροή που θα υπάρξει από πολίτες που στις εκλογές δεν ψήφισαν ΠαΣοΚ. Στα κοινά που θα προέλθουν από το χώρο του κέντρου η Άννα Διαμαντοπούλου παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Στα πιο αριστερόστροφα κοινά προηγείται ο Χάρης Δούκας με τον Παύλο Γερουλάνο να παίρνει ένα αξιοσημείωτο τμήμα τους. Εδώ βρίσκεται μια δυσκολία και μια πρόκληση για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να αυξήσει το βαθμό εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του των ψηφοφόρων που στις προηγούμενες εκλογές δεν ψήφισαν ΠαΣοΚ αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να προσέλθουν στην εσωκομματική του διαδικασία. Το συμπέρασμα είναι ότι το μέγεθος (πόσοι) αλλά και η σύνθεση (ποιοι), είναι αυτά που θα κρίνουν ποιο θα είναι τελικά το δίδυμο του δεύτερου γύρου.

Η γεωγραφική μάχη

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η… γεωγραφική απήχηση των υποψηφίων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια. Κρήτη, Ξάνθη, Βόρειο Αιγαίο είναι τα πλέον δυνατά του χαρτιά. Τα ποσοστά του κ. Ανδρουλάκη κινούνται, σε όλη την περιφέρεια σε ποσοστά πάνω από το 20%. Στην Κρήτη, παρά τις απώλειες, είναι πιθανό να καταγράψει ποσοστό υπερδιπλάσιο του δεύτερου. Μπορεί, έτσι να «ρεφάρει» την υστέρηση στα αστικά κέντρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου καταγράφουν αξιοσημείωτα ποσοστά στα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υψηλά ποσοστά καταγράφουν και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ο Παύλος Γερουλάνος στην Κεφαλλονιά και η Άννα Διαμαντοπούλου στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Στα αστικά κέντρα είναι υπολογίσιμη και η παρουσία του Χάρη Δούκα (Αθήνα, Β Πειραιά,) ενώ στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας καταγράφει ισχυρή παρουσία η Νάντια Γιανακοπούλου.

Τα επιμέρους στοιχεία

Ποιος είναι ο υποψήφιος με τις λιγότερες αντιπάθειες και τις περισσότερες συμπάθειες στο ΠαΣοΚ; Ο Παύλος Γερουλάνος. Ποιος θεωρείται το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριαστερά; Ο Χάρης Δούκας. Ποιος είναι πιο κοντά στον πολίτη; Ο Ανδρουλάκης και ο Κατρίνης. Ποιος έχει πρωθυπουργική αύρα; Η Άννα Διαμαντοπούλου. Ποιοι ψηφοφόροι υποψήφιου αρχηγού εμφανίζουν την μεγαλύτερη σιγουριά ψήφου; Του Νίκου Ανδρουλάκη. Πόσοι θέλουν αλλαγή ηγεσίας; Οι περισσότεροι.

Σημαίνουν κάτι όλα αυτά; Εξαρτάται από το κριτήριο της ψήφου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι εκλογές στο ΠαΣοΚ θα είναι, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μια μάχη που θα κριθεί στο νήμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου