Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ένταση να βρίσκεται ήδη στα κόκκινα και να κλιμακώνεται ραγδαία συζητείται αυτήν την ώρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Μολονότι έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ 4 συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, όλες οι αποφάσεις που έχουν παρθεί και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία 18-3, μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα.


Ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι πρέπει να επιλεγεί ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδος «που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα». «Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες», τόνισε.

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές». «Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφέρειακες του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; 

Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση». Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς τόνισε: «και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. 

Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό». Υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις» και πως «όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές».

Ο κ. Παππάς σχολίασε ότιακούει «κουβέντες περί πραξικοπήματος» και ότι διαβάζει «αθλιότητες περί χούντας»,για να τονίσει πως «το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές». «Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη «χούντα» και η λέξη «πραξικόπημα». Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», είπε.



Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις», ενώ επισήμανε ότι «εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών». Σχολίασε ότι «θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο» και ανέφερε ακόμη ότι «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Τα βασικά σημεία Εισήγησης της ΠΓ είναι τα εξής:

· Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.


· Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

· Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

· Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.


· Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

·Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

· Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

· Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η Τζάκρη στην ΚΕ

Την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την κα Τζάκρη, «η απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει σωστά και να εισηγηθεί στο Συνέδριό μας κατά τρόπο που θα προωθεί τις λύσεις και δεν θα επιτείνει τα προβλήματα» θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει η «ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε ως προς την θέση του προέδρου του κόμματος».

Όπως είπε, «η βάση ζητά ταχύτητα, διαφάνεια και εγγύηση ότι δεν θα έχουμε εμείς κενό εξουσίας και πάσης φύσεως νομικής και οικονομικής εκπροσώπησης, όταν απέναντί μας όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα στέκονται με ξεκάθαρες ηγεσίες».

Το «Ορθό και σύντομο χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής» όπως το αποκάλεσε η Θ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις 5-6 Οκτωβρίου με μόνο δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη:

Α) Την έγκριση του κειμένου πολιτικής απόφασης και

Β) Την προσκόμιση των υπογραφών στήριξης κάθε υποψηφιότητας, τις ομιλίες των υποψηφίων προέδρων και την ανακήρυξή τους.
Δεν απαιτείται νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την έγκριση των κειμένων καθώς αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να εκχωρηθεί στην Πολιτική Γραμματεία προκειμένου οι σύνεδροι να έχουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα κείμενα και να μην ταλαιπωρούμε σε τέτοιους καιρούς τους συντρόφους με τρίτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε ένα μήνα. Ειδικά εφόσον δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο.

2) Την διεξαγωγή εκλογής προέδρουκαι Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, εφόσον προκύψει ανάγκη δευτέρου γύρου για την εκλογή προέδρου, αυτός να διεξαχθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (καθώς 10 Νοεμβρίου διεξάγεται ο Μαραθώνιος της Αθήνας), ώστε να λυθεί οριστικά και από τα μέλη το ζήτημα της συλλογικής μας ηγεσίας.

«Από την στιγμή που δεν υπάρχει καταστατικό επίδικο, δεν υπάρχει και καμία βάσιμη αιτιολογία για οποιαδήποτε παράταση των ημερομηνιών. Το τονίζω αυτό συντρόφισσες και σύντροφοι γιατί άκουσα μόλις από τον Νίκο Παππά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας,, μία πρόταση, η οποία κατατέθηκε μόνο προφορικά μέχρι σήμερα και δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο της συνεδριακής προσέγγισης. Διότι εκ των πραγμάτων ανοίγει το κεφάλαιο ενός ευρύτερου προσυνεδριακού διαλόγου και θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα που μόλις σας κατέθεσα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα του ανακοινωμένου υποψηφίου προέδρου Παύλου Πολάκη όπως το διατύπωσε και εν τέλει με το χρονοδιάγραμμα της ίδιας της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία δεν περιλαμβάνει στη πρόταση της συμπερίληψη Καταστατικού Συνέδριου στον οδικό χάρτη» είπε η κα Τζάκρη.

Ακόμη, η Θ. Τζάκρη ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του Γιάννη Ραγκούση, όπως είχε κάνει και από τηλεοπτικού αέρα, νωρίτερα.

«Διαπρύσιοι αγωνιστές κι αγωνίστριες των δικαιωμάτων, περιορίστηκαν να ακούν σιωπηλοί τον εγκαλούμενο για σεξισμό να επικαλείται ως αιτιολογικό της παραδεδεγμένης κακοποιητικής συμπεριφοράς του κάποιους λόγους ανώτερους, δημοσίου συμφέροντος. Πάντα έτσι συμβαίνει όταν καταπατώνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Παρεμβάλλονται οι αξιολογικές κρίσειςτου πράττοντος» τόνισε και συνέχισε τα πυρά κατά Ραγκούση: «Το έκανα, λέει, αλλά γιατί αυτή ήταν τέτοια, δείξα , πείξα! Άρα δεν πρόκειται για κάποιο καθολικό δικαίωμαστην αξιοπρέπεια εφόσον υπόκειται στην αξιολογική κρίση του πράττοντος. Αυτός θα πει εν τέλει αν είμαστε άξιοι του δικαιώματος, δεν του φτάνει το γεγονός της ανθρώπινης ιδιότητας. Αυτό προφανώς συνιστά ακύρωση του πυρήνατου βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, όπως είναι η αξία του ανθρώπου. Γίνεται δε κάθε φορά με επίκληση κάποιου ανώτερου λόγου. Το έθνος, η θρησκεία, η εργατική τάξη, το δημόσιο συμφέρον κοκ Τρίχες, προφάσεις εν αμαρτίαις!».

Ακόμη η κα Τζάκρη σημείωσε: «Τώρα τον ισχυρισμό του ότι περιμένει κανείς 15 έτη για να καταγγείλει ότι υπήρξα τάχα απειλή για το δημόσιο συμφέρον, με αφορμή τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραφερνάλια τους, ε αυτόν τον παραδίδω στην χλεύη όποιου διαθέτει τον κοινό νου.. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επισημάνω ότι τον λόγο θα έχει από Δευτέρα η δικαιοσύνη».

Ραγκούσης: Η ρητορική περί πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την θέση ότι «η ρητορική περί πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», διατύπωσε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί θα μπορούσαν να έχουν βάση μόνο «εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ». «Αντιθέτως εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο «να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου», προειδοποιώντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά».

Αναλυτικά τα σημεία τοποθέτησης Γ.Ραγκούση στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ.

1)Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση,δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή & πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ.Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται.

2)Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

3)Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου.

Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου.

Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου.
Θεοχαρόπουλος: Όλοι θα κριθούν στη βάση, για αυτό κάναμε την πρόταση μομφής

«Κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους», τόνισε κατά την ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας ότι «όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση».

Μάλιστα σημείωσε ότι πρόταση μομφής έγινε ακριβώς γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση, ενώ τώρα που πέρασε η μομφή, τον λόγο θα έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά σημεία ομιλίας Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ΚΕ

Στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψηφίστηκε η πρότασή μομφής και συνεπώς είναι συλλογική μας απόφαση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξέπεσε για όλα όσα έχει πει για τα «μαύρα ταμεία», για τη συνεχόμενη κατασκευή εσωτερικών εχθρών, την στοχοποίηση στελεχών, τον διχασμό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, τις εκκαθαρίσεις, τις προτάσεις ρευστοποίησης του κόμματος, την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής.

Αυτή είναι πλέον θέση του κόμματος μας.

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής η κατάσταση χειροτέρεψε από τον έκπτωτο πρόεδρο. Κουκουλοφόροι, εκτροπή, πραξικοπηματίες, στοχοποίηση στελεχών και νέες δολοφονίες χαρακτήρων.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σήμερα σε αυτό και να αποφασίσουμε ως Κ.Ε. ότι προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», κ.ά. καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν σχέση με την Αριστερά.

Όσον αφορά για το χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο συμφωνώ με την κεντρική εισήγηση καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track ούτε αργόσυρτες.

Γι τις προϋποθέσεις έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, καταλήξαμε σε μια εισήγηση της πολιτικής γραμματείας που σωστά βάζει το θέμα ότι «η υποβολή υποψηφιότητας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων». Δεν πρέπει να αλλάξει ο αριθμός των υπογραφών πρέπει να μείνει 30 όπως την προηγούμενη φορά για να μην υπάρχει καμία υπόνοια ότι κάποιος θέλει να αποκλείσει κάποιον ή κάποια. Προς το παρόν μόνο η πλευρά Κασσελάκη έχει ζητήσει αύξηση υπογραφών σε 50. Όσον αφορά τα κριτήρια διαφάνειας, στη συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα κανένας δεν ήθελε και δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν από τους υποψήφιους. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες.

Επαναλαμβάνω όλοι και όλες θα κριθούν στη βάση. Πρόταση μομφής έγινε γιατί δεν αποδέχθηκε ο Κασσελάκης να πάει στην βάση. Πέρασε η μομφή, τώρα θα πάμε στην βάση.

Τέλος ο στόχος οφείλει να είναι να γίνει ξανά ισχυρός ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο να αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη για την κοινωνία κυβέρνηση του Μητσοτάκη».
Σβίγκου: Το αποτέλεσμά της πρότασης μομφής ήταν ξεκάθαρο και οι επιπτώσεις της αυτονόητες

Στη διαπίστωση ότι «αποδειχτήκαμε κατώτεροι των αναγκών της κοινωνίας», προχώρησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να αλλάξουμε ρότα».

Επίσης, υπενθυμίζοντας ότι είχε τοποθετηθεί κατά της φανερής ψηφοφορίας στην προηγούμενη ΚΕ, ξεκαθάρισε πως: «Ήταν όμως μια απόφαση δημοκρατική, απολύτως σύμφωνη με τις Καταστατικές μας διατάξεις. Το αποτέλεσμά της ήταν ξεκάθαρο, και οι επιπτώσεις της αυτονόητες».

Αναλυτικότερα σημεία της ομιλίας της γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου


Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε αδιέξοδο και σε καθημερινή φθορά. Η ακρίβεια, η κερδοσκοπία αλλά και η απογοήτευση αυξάνονται ραγδαία. Δεν προτείνει ούτε ένα μέτρο ανακούφισης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όπως αποδείχτηκε και στη ΔΕΘ

· Αντί να δίνουμε με πειστικότητα τις δικές μας απαντήσεις, αντί να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις εφικτές και κοινωνικά δίκαιες λύσεις που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ για το ιδιωτικό χρέος, την καλπάζουσα στεγαστική κρίση, αποδειχτήκαμε κατώτεροι των αναγκών της κοινωνίας. Αντί να οδηγούμε τις πολιτικές εξελίξεις, καταλήξαμε στο σημείο η αξιοπιστία μας να έχει λαβωθεί.

· Επειγόντως, πρέπει να αλλάξουμε ροτα.

· Όλοι και όλες μας, να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει να κλείσουμε τη ρωγμή που ανοίχθηκε μεταξύ του κόμματος και του προοδευτικού κόσμου.

· Γνωρίζετε τη θέση μου που εξεφρασα επί του διαδικαστικού, στην τελευταια συνεδριαση. Ήταν όμως μια απόφαση δημοκρατική, απολύτως σύμφωνη με τις Καταστατικές μας διατάξεις. Το αποτέλεσμά της ήταν ξεκάθαρο, και οι επιπτώσεις της αυτονόητες.

· Να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, αλλά και το μέγιστο συλλογικό πνεύμα, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Καταστατικό μας. Να προχωρήσουμε σε έκτακτο συνέδριο και εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ., με συντεταγμένο τρόπο, με δημοκρατία και με συλλογικές αποφάσεις. Τιμώντας τον ρόλο μας, και με σεβασμό στις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Με ενότητα και συντροφικότητα.

· Εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου.

· Να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας.

· Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρωτους τους υποψηφιους προεδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας.

· Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης Να εκπληρώσουμε την εντολή που πήραμε για μαχητική, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, της συντήρησης, της διαπλοκής, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους αλλά ισχυρούς

· Να βάλουμε τα θεμέλια για έναν σύγχρονο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, στην πρώτη γραμμή της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών.

· Πρέπει να σταθούμε ξανά, όπως το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και τον τόπο, στο ύψος των περιστάσεων

Φάμελλος: Οι υποψηφιότητες πρέπει να εγγυώνται τη συλλογικότητα, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, της Κυβέρνησης που κράτησε την κοινωνία όρθια και την Ελλάδα δυνατότερη και την έβγαλε από τον κυκεώνα των μνημονίων και της χρεοκοπίας», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος απο το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ φαινόμενα που πολλαπλασιάζονται, όπως «οπαδισμού και απειλών, που αμφισβητούν το δημοκρατικό δικαίωμα της άποψης αλλά και την υποχρέωση της τήρησης του καταστατικού».

Παράλληλα, κάλεσε τις οργανώσεις του κόμματος «να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική πρόταση και για την επόμενη ημέρα», υπογραμμίζοντας πως «οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα, αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια».

Επίσης, άφησε αιχμές εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, επισημαίνοντας πως η «μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος υποτίμησε ότι «αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα», αναιρώντας «τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της».

«Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολάκης: Δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες

«Τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στηλιτεύοντας το γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να αποδέχεται για 4 μέρες το αποτέλεσμα και «ξαφνικά, τέσσερεις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου».

Επίσης, επέκρινε το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Στέφανου Κασσελάκη προέρχονται από τη Δεξιά, υπογραμμίζοντας: «Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ότι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες».

Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση του για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος, προκειμένου να μην παραταθεί "αυτή η κατάσταση", ενώ κάλεσε "τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους" να δηλώσουν από σήμερα ότι"θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ".

Κύρια σημεία της ομιλίας Παύλου Πολάκη

Σύντροφοι και συντρόφισσες, νομίζω ότι όλοι είδαμε τι έγινε χθες. Μια θεία από τη Νιγηρία ήταν η αιτία για την αθώωση του Παπαντωνίου. Μετά τα αδιευκρίνιστά του Γεωργιάδη, μετά την πεθερά του Αβραμόπουλου, μετά την αθώωση της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ παρά τη συντριπτική καταδικαστική εισαγγελική πρόταση, αθωώνεται και ο Παπαντωνίου.

Το κλίμα που περνάει στο λαό είναι ότι κάνουν ότι θέλουν, το στήνουν όπως θέλουν και ότι ο Μητσοτάκης θα κυβερνάει για πολλά χρόνια ακόμα με τη συμβολή όλων αυτών των μηχανισμών του βαθέως κράτους.

Απέναντι σε όλο αυτό, εμείς σύντροφοι αγαπημένοι, εξακοντίζουμε ο ένας στον άλλο κουβέντες για πραξικοπήματα. Τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΚΕ να ψηφίζει πρόταση μομφής, κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα να λάβει απόφαση για τον τρόπο ψηφοφορίας. Ο ίδιος ο Στέφανος φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, μαζεύοντας την άλλη μέρα πράγματα από το γραφείο του. Ξαφνικά, τέσσερεις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου. Γιατί δεν πάμε καθαρά και ξάστερα στη βάση για να ψηφήσουμε και να αποφασίσουμε ξανά; Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ότι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες.

‘Όλοι ξέρετε ότι στήριξα αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω, συγχωρέσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής.

Επειδή, δεν θέλω αυτή η κατάσταση να παραταθεί, δεν συμφωνώ με την πρόταση της πλειοψηφίας και καταθέτω πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, προτείνω το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:


1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές)

2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων (με τους ίδιους συνέδρους)

3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Καλώ τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος. Προσωπικά, δεν θα εκλάβω την πιθανή εκλογή μου ως εν λευκώ εξουσιοδότηση να φέρω καταστατικές αλλαγές. Έχει γίνει ήδη αρκετή δουλειά, την οποία δεν πετάμε. Κατά τη γνώμη μου, η σοβαρότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι η περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος.
Τέλος, θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας. Είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια, από τα 25 που είναι σήμερα το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου