Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Το τραπεζικό πάρτι με χορηγό την ΕΚΤ συνεχίζεται - Έσοδα από τόκους το 79% στα 9μηνα των τραπεζών

Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου επιβεβαιώνοντας ότι το τραπεζικό πάρτι που γίνεται με δαπάνες φορολογουμένων και καταθετών συνεχίζεται και αποδίδει υψηλότατα κέρδη, χωρίς κόπο και χωρίς ρίσκο.

Η Εθνική παρουσίασε οργανικά κέρδη 983 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χάρη στα έσοδα από τόκους που έφτασαν τα 1,782 δισ. ευρώ (+9% σε ετήσια βάση) και τις προμήθειες που ανήλθαν σε 313 εκατ. ευρώ (+14% σε ετήσια βάση).


Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Εθνική αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της «γυρίζοντας» τα χρήματα των πελατών της, μεταφέροντάς τα από τις καταθέσεις για τις οποίες πληρώνει σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, σε υψηλότοκες καταθέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε ομόλογα του Δημοσίου.

Όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης εκμεταλλεύονται τον ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ στον οποίο δέχεται overnight καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες. Η ΕΚΤ ρυθμίζει την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά, ανεβοκατεβάζοντας τα επιτόκια με τα οποία δανείζει στις εμπορικές τράπεζες και εκείνα με τα οποία δέχεται καταθέσεις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα δύο τελευταία χρόνια η κεντρική τράπεζα έχει μοιράσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες τόκους 130 δισ ευρώ μέσα από τον ειδικό λογαριασμό καταθέσεων, ο οποίος τώρα έχει επιτόκιο 3,25% (από 4% που είχε φτάσει πριν ένα χρόνο).

Είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο η ΕΚΤ στήριξε τις ευρωπαϊκές τράπεζες, «χαρίζοντάς» τους χρήματα με χαμηλότοκα δάνεια (τα οποία για κάποιο διάστημα είχαν και μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο) και την ίδια στιγμή τους έδινε υψηλό επιτόκιο για να καταθέτουν τα χρήματα αυτά στον ειδικό λογαριασμό.


Είναι ένα παράδοξο της ευρωζώνης, η οποία εφαρμόζει λιτότητα σε όλους, πλην των τραπεζών, στις οποίες αντίθετα, χαρίζει χρήματα, επιδοτώντας της λειτουργία τους με κάθε τρόπο και ενθαρρύνοντας μια «νόμιμη τοκογλυφία» μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον δημόσιο φορέα που εκδίδει το κοινό νόμισμα και λειτουργεί ως «τράπεζα των τραπεζών» για να ρυθμίζει την ποσότητα του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες, όμως... το έχουν παρακάνει καθώς τα έσοδα από τόκους αντιπροσωπεύουν το 79% των συνολικών εσόδων τους, τη στιγμή που ο μέσος όρος για τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι 60%. Αυτό δείχνει ότι οι περισσότερες τράπεζες της ευρωζώνης επωφελούνται μεν από τα εύκολα κέρδη που μοιράζει η ΕΚΤ, αλλά... κάνουν και καμιά τραπεζική δουλειά, όχι μόνο γυρίσματα και «νόμιμη τοκογλυφία» όπως οι ελληνικές τράπεζες που φαίνεται ότι έχουν... βολευτεί και κερδίζουν άκοπα και χωρίς ρίσκο, το μέγιστο δυνατόν.

Επιπλέον, τα έσοδα από τόκους ενισχύονται και από τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και στα επιτόκια δανεισμού όπου και πάλι οι ελληνικές τράπεζες αναδεικνύονται σε... αρνητικές πρωταθλήτριες της ευρωζώνης, αφού δίνουν από τα χαμηλότερα επιτόκια στους καταθέτες τους, αλλά χρεώνουν από τα υψηλότερα επιτόκια στους δανειολήπτες.


Τα στοιχεία για την Εθνική Τράπεζα δείχνουν ότι είναι πρωταθλήτρια στο παιχνίδι αυτό, αφού μέχρι τώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό εσόδων από τόκους σε σχέση με τα τα συνολικά έσοδα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024, τά έσοδα της Εθνικής από τόκους έφτασαν το 84,2% του συνόλου των εσόδων της, η Eurobank είχε ποσοστό 79,5%, η Alpha Bank 75,8 και η Τράπεζα Πειραιώς είχε 72,7%.

Στο εννεάμηνο η Εθνική είχε συνολικά έσοδα 2,175 δισ.ευρώ, από τα οποία 1,782 δισ. ευρώ ήταν από τόκους, δηλαδή το ποσοστό έπεσε στο 81,9%, προφανώς λόγω της μείωσης των επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ, μετά την πτώση του πληθωρισμού.

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουν αποτελέσματα και οι άλλες τράπεζες, οπότε θα φανεί και κατά πόσον η Εθνική συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στο γύρισμα των χρημάτων των καταθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου