Τουλάχιστον 70.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν τα ιδιωτικά νοσοκομειακά συμβόλαια λόγω των αυξήσεων τα τελευταία χρόνια. Τα παλιά συμβόλαια που είναι ισόβια οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν να τα καταργήσουν.
Σε μείζον ζήτημα εξελίσσεται η κατάσταση με τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και οι εξίσου μεγάλες χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων οδηγούν σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους.
Την κατάσταση που επικρατεί με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας αποκάλυψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Τουλάχιστον 70.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν τα ιδιωτικά νοσοκομειακά συμβόλαια λόγω των αυξήσεων τα τελευταία χρόνια.
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε στο OPEN ότι «τα παλιά συμβόλαια που είναι ισόβια οι ασφαλιστικές εταιρείες θέλουν να τα καταργήσουν».
Όπως τόνισε, ειδικά τα παλιά συμβόλαια, όσα δεν μπορούν να αλλάξουν οι όροι, οι ασφαλιστικές θέλουν να τα καταργήσουν. Ποια είναι η πρακτική που ακολουθούν; Αυξάνουν τις τιμές στους πάνω των 55 ετών. Η αύξηση των τιμών μπορεί να ξεπερνάει και το 120% τα τελευταία 7-8 χρόνια. Έτσι ένα συμβόλαιο που κόστιζε 1.000 ευρώ φτάνει στις 3.500 ευρώ. Άρα οδηγεί τον ασφαλισμένο στην ακύρωση για να πάρει το ετησίως ανανεούμενο πρόγραμμα και να αλλάζουν οι όροι του προγράμματος κάθε χρόνο, καθώς οι παλαιότεροι έχουν πιο ισχυρούς όρους.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς αν πάρουμε τις χρεώσεις η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες. Δεν υπάρχει τιμοκατάλογος, όπως είπε.
Αποκάλυψε ότι αν πας ως ιδιώτης για μια επέμβαση των 1.000 ευρώ σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, θα πληρώσεις αυτή την τιμή.
Αν όμως πας με την ασφαλιστική, τότε το νοσοκομείο θα χρεώσει 3.500 ευρώ για την ίδια επέμβαση.
«Δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαιά τους τα τελευταία 3 χρόνια» εξαιτίας του ύψους των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, τόνισε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται γρήγορα κυβερνητική παρέμβαση.
«Απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για μπει ένα “φρένο” στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
«Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πλέον βασικούς παράγοντες που μπορεί να βασιστεί για ανάπτυξη η ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την κοινωνία. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.
«Θα εστιάσω σε τρεις άξονες που εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία, τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες».
«Το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών που μέσω και των μεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων θίγει τον θεσμό ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι. Γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά» είπε ο κ.Χατζηθεοδοσίου.
Όπως εκτίμησε, «σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μία τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας».
«Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν. Ειδικά ο νόμος 4738/2020 δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρα τους στο ύψος του τιμαρίθμου που ανακοινώνει ο ΙΟΒΕ. Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις αν οι εταιρείες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που άλλωστε κάνει για άλλες αποφάσεις της» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ.
Όπως τόνισε, «είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ».
«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές λόγω της απώλειας παλαιών συμβολαίων αλλά και της δυσκολίας που θα έχουν να προσεγγίσουν νέους ασφαλισμένους» προειδοποίησε.
«Αυτό που ζητάμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες δράσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών» ζήτησε ο κ.Χατζηθεοδοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου