Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Μαγκριώτης : Μεταρρύθμιση Ναι Κατάργηση Όχι, της ΕΤ3 και του ΟΡ. ΘΕ.

Η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ) που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και η μετατροπή της ΕΤ3 ουσιαστικά σε «Γραφείο Ανταποκριτών» Θεσσαλονίκης της ΝΕΡΙΤ,  είναι δύο αποφάσεις που δεν δικαιολογούνται.
Οι διαχρονικές αλλά και με πολύ ένταση πρόσφατες διακηρύξεις της Κυβέρνησης για την Θεσσαλονίκη Εθνικό Πόλο Ανάπτυξης,  Διαπεριφερειακό αλλά και Διεθνές Κέντρο, δέχονται ακόμα ένα πλήγμα.
Η Κυβέρνηση αθετεί πρόσφατες δεσμεύσεις της, αποφασίζει χωρίς να έχει πει την
φιλοσοφία της για τη νέα δομή του Κράτους, ακόμα και χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό όφελος.
Η ανάπτυξη της περιφέρειας, θα έρθει μέσα και από την λειτουργία ευέλικτων, αποτελεσματικών και με υψηλή τεχνογνωσία, φορέων, όπως έπρεπε και πρέπει να είναι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης.
Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, θα έπρεπε να εποπτεύεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όχι από το Κεντρικό Υπουργείο. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται Συνταγματική Μεταρρύθμιση, αφού σημαντικές αρμοδιότητες του ΟΡ. ΘΕ δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μεταφερθούν σε φορείς που δεν ανήκουν στο Κεντρικό Κράτος. Γι’ αυτό και η δήλωση των αρμοδίων Κυβερνητικών Παραγόντων πως « μπορεί ο ΟΡ. ΘΕ να καταργηθεί, αλλά οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στην Περιφέρεια ΚΜ», δεν ευσταθούν. Απλώς και αυτές οι αρμοδιότητες θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα.
Η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται την δική της φωνή επικοινωνίας και ενημέρωσης, για να αναπτύξει και να προβάλει τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της γεγονότα, τα δικά της θέματα και τους δικούς της στόχους. Η ουσιαστική κατάργηση της ΕΤ3 της αφαιρεί αυτήν την δυνατότητα.
Οι φορείς της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να συντονίσουν της πρωτοβουλίες τους άμεσα, για να αποτρέψουν τις αρνητικές αυτές εξελίξε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου