Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Θαλασσινά και χοληστερόλη


Ηδη έχουμε μπει στη Ααρακοστή και αρκετοί είναι αυτοί που θα νηστέψουν. Ο σκοπός της νηστείας είναι να ''καθαρίσει'' το σώμα από διάφορα άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα. Η περίοδος της νηστείας συμπεριλαμβάνει κάποιες ιδιαιτερότητες από διατροφική άποψη όπως ο αποκλεισμός του κόκκινου κρέατος, των αυγών, του τυριού, του γάλατος και γιαουρτιού
Ως επακόλουθο οι διατροφικές επιλογές περιορίζονται κυρίως σε δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, πατάτες), λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, σπανάκι, αρακά κ.α), φρούτα, όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα) και θαλασσινά ως μια καλή πηγή πρωτεϊνών αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας.

Από όλες αυτές τις ομάδες εκείνη στην οποία θα έπρεπε να εστιάσουμε λίγο παραπάνω είναι τα θαλασσινά τα οποία τη Σαρακοστή κατέχουν σημαντικό κομμάτι στο τραπέζι μας καθώς τα καταναλώνουμε είτε ως συνοδευτικά είτε ως κυρίως γεύμα. Με τον όρο θαλασσινά εννοούμε τα οστρακοειδή (αστακό, γαρίδα, καραβίδα, μύδια, στρείδια) και τα μαλάκια (καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά).


Δυστυχώς τα θαλασσινά κατηγορούνται για αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα (εκτός από εντόσθια, αυγά, το κόκκινο κρέας το βούτυρο) και συνεπώς συστήνεται ο περιορισμός τους από άτομα που έχουν υψηλές τιμές λιπιδίων στο αίμα (ολική χοληστερόλη > 200mg/dL, LDL >115mg/dL, HDL <40mg/dL)


Παρόλα αυτά η συνολική περιεκτικότητα τους σε συνολικό και κορεσμένο λίπος είναι χαμηλή και η περιεκτικότητα σε χοληστερίνη δεν τα κάνει και τόσο επικίνδυνη τροφή συγκριτικά με το συνολικό και κορεσμένο λίπος που περιέχει το κόκκινο κρέας με την ίδια περίπου περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Δεν αποτελούν δηλαδή μεγαλύτερο κίνδυνο από το κόκκινο κρέας.


Οι βασικές αρχές της διατροφής για βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης είναι ο περιορισμός της πρόσληψης του λίπους στο 30% των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών αναγκών μας. Η χοληστερίνη που προέρχεται από τη διατροφή μας πρέπει να περιοριστεί σε <300mg/ημέρα


Η περιεκτικότητα των θαλασσινών σε χοληστερόλη φαίνεται παρακάτω:


Οι γαρίδες, τα καλαμάρια και τα μύδια έχουν περισσότερη χοληστερόλη, ενώ το χταπόδι αποτελεί ίσως την καλύτερη επιλογή μιας και είναι το πιο χαμηλό σε χοληστερόλη από αυτή την κατηγορία

Από την άλλη όμως πέρα από την περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη, τα θαλασσινά είναι πλούσιες πηγές πολλών απαραίτητων ιχνοστοιχείων και μετάλλων, όπως ιωδίου, ψευδαργύρου, καλίου, σεληνίου και φωσφόρου.


Οπότε η θέση τους στη διατροφή μας θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή του κόκκινου κρέατος δηλαδή με μέτρο. Και αν προσέχουμε ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης να μην ξεπερνάει 300 mg (Μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Άλλωστε τα κορεσμένα λιπαρά (τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και τα trans λιπαρά οξέα (επεξεργασμένα λίπη, τηγανιτά) επιβαρύνουν πολύ περισσότερο τα επίπεδα χοληστερόλης.


www.efoodforethought.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου