Του Σταύρου Τσουκαντά, πρώην γεν. δ/ντή του ΥΠΑΝ
ΤΟ σύνθημα «γρήγορα εκλογές να ξεμπερδεύουμε» είναι όχι απλώς επικίνδυνο, αλλά καταστροφικό. Όταν προπηλακίστηκε άγρια (με γιαούρτια, αυγά και καρέκλες) σε υπαίθρια συναυλία του ο λαοφιλής και αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας και ακόμη όταν εκδιώχθηκαν με προπηλακισμούς οι επίσημοι που παρίσταντο σε εορτασμό εθνικής επετείου στη Ρόδο, μπορούμε να φανταστούμε τι γεγονότα θα συμβούν πριν, κατά και μετά τις εκλογές.
Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι απλά αγανακτισμένοι. Η φτώχεια και η ανεργία έπληξαν θανάσιμα τα λαϊκά στρώματα και τους νέους, με αποτέλεσμα να επικρατεί εκρηκτικό κλίμα, που ενθαρρύνεται και από ανατρεπτικές δυνάμεις που καιροφυλακτούν να διχάσουν τον ευάλωτο από τις κακουχίες λαό και να προκαλέσουν προϋποθέσεις πολιτικής αστάθειας τέτοιες, που να θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές ελευθερίες της χώρας και τον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της, που κερδήθηκαν με ιδρώτα και αίμα προηγούμενων γενεών. Για πρώτη φορά από τα μέσα του 2008 που αποκαλύφθηκε η τραγική πορεία του δημόσιου χρέους και έκλεισαν οι αγορές δανεισμού μας, ο κατήφορος προς την πτώχευση ήταν αναπόφευκτος. Είναι μεγάλες και ασυγχώρητες οι ευθύνες του πολιτικού μας κόσμου για τη σημερινή κατάντια στην οποία οδηγηθήκαμε τα τελευταία 30 χρόνια (από το 1981).
Το άθροισμα των δημοσίων ελλειμμάτων της τελευταίας τετραετίας είναι 84,5 δισ., το δε ΑΕΠ κατέληξε την 31/12/2011 στα 220,3 δισ. Τούτο σημαίνει ότι την περίοδο αυτή ένα ποσοστό 38,4% του κατ'Α έτος παραγόμενου εθνικού μας πλούτου, καταβρόχθισε (πέραν των τακτικών της εσόδων) η κρατική λερναία ύδρα. Η συνεχιζόμενη και φέτος πολιτική της αιματηρής λιτότητας προκαλεί για πέμπτη χρονιά βαθιά ύφεση της οικονομίας. Έτσι παρά τα προβλεπόμενα από τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2012, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (3,2 δισ. ή 1,5% του ΑΕΠ) δεν επιτυγχάνεται τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο, κυρίως διότι η εφαρμογή του νέου μνημονίου αποστερεί από την πραγματική οικονομία ρευστότητα και μηδενίζει τη ζήτηση, βασικές κεϊνσιανές προϋποθέσεις για ανάπτυξη.
Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει πρώτα να νοικοκυρευτεί ο βασικός παίκτης που είναι το κράτος. Αυτός είναι η πηγή απ'Α όπου αναβλύζει το ζεστό χρήμα και προκαλείται η περίφημη κατά Κέινς «ενεργός ζήτηση», η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί, όπως δίδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης, τη χωλαίνουσα (ή τη δική μας ανύπαρκτη!) παραγωγική διαδικασία. Οι σωτήριες αποφάσεις του Eurogroup της 20/2/2012 και η πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο είναι αυτές που θα βοηθήσουν το κράτος να βγει γρήγορα από την «εντατική» αφού τα έσοδά του θα καλύπτουν τις ανάγκες του (με μικρά στην αρχή πρωτογενή πλεονάσματα), χωρίς νέα μέτρα λιτότητας και προπαντός χωρίς να δανείζεται για τα «τρέχοντα έξοδά» του όπως τα αποκαλούν οι έμποροι. Εάν όλα πάνε καλά και τα δημόσια έσοδα βελτιωθούν ώστε να καλύπτουν και τη δαπάνη των τόκων (μειωμένη με την εφαρμογή του PSI) θα δημιουργηθούν και δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα μπορούν προοδευτικά να αποσβένουν το χρέος. Πολλοί υπόσχονται γρήγορη ανάπτυξη. Έγκυροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη με ανεργία μεγαλύτερη του 20% και ύφεση 7%.
Θα είναι καταστροφή για την πατρίδα μας εάν μέσα σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης του φαύλου πολιτικού κατεστημένου εμφανισθούν στα μπαλκόνια και τις πλατείες υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα. Οι αναμενόμενοι προπηλακισμοί και οι βιαιότητες θα προβληθούν διεθνώς με εικόνες που θα αναστρέψουν σε οργή το δημιουργηθέν πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα φιλίας και συμπαράστασης προς την Ελλάδα. Οι κάλπες θα είναι το κερασάκι της τούρτας που θα προσφέρουμε σε όσους επιβουλεύονται όσα πετύχαμε με την αιματηρή λιτότητα δύο ετών. Τέλος, πιστεύω ότι θα είναι κρίμα να κάνουμε το χατίρι σε όσους προσωρινά ευνοούνται εκλογικά, αδιαφορώντας για το τίμημα που θα πληρώσουμε εάν εξασθενήσει, ή τελικά χαθεί, η προοπτική διάσωσης της χώρας που πέτυχαν οι Λουκάς Παπαδήμος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Προβόπουλος. Να με θυμηθείτε: Θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες εάν γίνουν γρήγορα και με τόσο σοβαρές εκκρεμότητες εκλογές και μάλιστα με υποψηφίους αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό χάλι της πατρίδας μας.
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου