Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο η συνοχή της, που και τα τρία κόμματα ευαγγελίζονται, καλείται πλέον ναδοκιμαστεί στο κοινοβούλιο. Μια μέρα πριν την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του eurogroup και την κατάθεση του προϋπολογισμού, ένα πρώτο κρας τεστ θα διεξαχθεί σήμερα με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άρχισαν αντάρτικο διεκδικώντας να περνούν από τη Βουλή προς κύρωση οι αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Γεγονός που δίνει χαρακτηριστικά θρίλερ στην σημερινή ψηφοφορία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η τρόικα είναιαρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ πήγε ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την συγκεκριμένη άποψη, δεδομένου ότι κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα αν γνωρίζει ότι η επένδυση που θα συμφωνήσει με το ελληνικό Δημόσιο θα τελεί υπό έγκριση.
Για το θέμα, αίφνης, προέκυψε χθες και νέα κόντρα μεταξύ Στουρνάρα και ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει στο γραφείο του βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που πιέζουν ώστε να περνούν από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις. Η κίνηση έγινε γνωστή στην Ιπποκράτους, η οποία παρενέβη και ακύρωσε τη σύσκεψη που προσπάθησε να συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομικών. Από το ΠΑΣΟΚ κατέστησαν σαφές ότι τα ΚΤΕ του Κινήματος συγκαλούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ και ο αρμόδιος εισηγητής (Φίλιππος Σαχινίδης). Η συγκεκριμένη κίνηση, μάλιστα, εκτιμήθηκε ως παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος και δεν προχώρησε.
Η παραπάνω εμπλοκή ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των εμποδίων που καλείται να υπερβεί η κυβέρνηση πριν καν φτάσει στην «καυτή πατάτα» του πακέτου των μέτρων, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την κρίσιμη σύνοδο του eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.
H κυβέρνηση καλείται να βρει λύση στο γρίφο εντός μιας εβδομάδας. Στο αυριανό eurogroup δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις δεδομένου ότι ΕΕ και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην μπορούν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το γεγονός σε συνδυασμό με τα εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα οδηγεί σε ένα νέο eurogroup που δεν αποκλείεται να γίνει λίγες μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου, ίσως και στις οκτώ του επόμενου μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση στα εργασιακά μέχρι την επόμενη Τετάρτη οπότε και αναμένεται να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.
Στήνει γραμμή το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από τη ΔΗΜΑΡ, ως μια δύναμη που δρα "ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, με ασφάλεια και προοπτική".
Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός του κόμματος αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα την υπερψήφιση των μέτρων προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Από την Ιπποκράτους σημείωναν με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τελευταίας στιγμής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup της 12ης/11», σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Ε. Βενιζέλος δίνει ιδιαίτερο βάρος στην συνεδρίαση, όπως επίσης και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους το οποίο θεωρεί «Λυδία λίθο» προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπόλοιπα προβλήματα και να υπάρξει μια λύση που θα πείθει τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Παραμένει το αγκάθι στα εργασιακά
Στο μέτωπο των εργασιακών το αγκάθι παραμένει, δεδομένου ότι από την επίσκεψη του Γ. Βρούτση στο αρχηγείο της ΔΗΜΑΡ προέκυψαν καλές προθέσεις, αλλά μηδενικό αποτέλεσμα.
«Με εντολή του Πρωθυπουργού, επισκέφθηκα τα γραφεία της ΔΗΜ. ΑΡ. και ενημέρωσα βουλευτές και τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον κ. Κουβέλη για τα μείζονα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τελευταίας στιγμής», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, ενώ προσέθεσε ότι «η διαπραγμάτευση και η διαβούλευση είναι μία διαρκής έννοια, η οποία πάντα θα συνεχίζεται, όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει».
Ετσι, και σε αυτό το πεδίο το θρίλερ παραμένει δεδομένου ότι η τρόικα δεν δείχνει πρόθυμη να διευκολύνει την κυβέρνηση κάνοντας πίσω στα εργασιακά. Δεδομένο που κινητοποιεί τα αντανακλαστικά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Χθες οι Ανδρέας Νεφελούδης (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ) και ο βουλευτής του κόμματος κ. Οδυσσέας Βουδούρης με επιστολή τους υποστήριξαν ότι το κόμμα είτε θα κάνει «κολοτούμπα ή θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση».
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου