Οι πολίτες θεωρούσαν δεδομένη την ψήφιση των μέτρων, όπως και τα δεινά που θα επιφέρουν. Συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δείχνουν απαισιόδοξοι για τις αντοχές της. Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και ο μισός ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για το Νοέμβριο δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας.
Τέσσερις στους πέντε (80%) θεωρούσαν δεδομένο ότι τα μέτρα θα περάσουν, έστω και με απώλειες, στην Βουλή. Η άποψη ότι τα προσωπικά οικονομικά θα γίνουν ακόμη χειρότερα είναι πλέον κυρίαρχη για τρεις στους τέσσερις Ελληνες (75%), ενώ άλλος ένας στους πέντε (20%) εκτιμά ότι θα μείνει ως έχει και μόλις ένας στους είκοσι (5%) πιστεύει ότι «έρχονται καλύτερες ημέρες».
Αντίστοιχο ποσοστό (81%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στον αντίποδα ενός 8% που δηλώνει ότι δεν υπάρχει καν ή καταργήθηκε, υπάρχει ένα 11% πολιτών που παραμένει ικανοποιημένο από το πολίτευμα και την λειτουργία του σήμερα.
Η απογοήτευση από την λειτουργία του πολιτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται και στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας: μετά το οικονομικό (50%) και την ανεργία (41%) εμφανίζεται πλέον ως τρίτη επιλογή τα κόμματα και οι πολιτικοί με 26%. Οι πολίτες φαίνεται να μην ανησυχούν πραγματικά για θέματα όπως η Τάξη και Ασφάλεια (4%), η Μετανάστευση (2%) ή η Ακρίβεια και το κόστος ζωής (2%).
Η Αριστερά ενισχύεται - Βουτιά Χρυσής Αυγής και Μιχαλολιάκου
Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, με 39% (τέσσερις μονάδες χαμηλότερα), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 31% (από 28%). Αντίθετα, οι πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν στο ίδιο ποσοστό (32%) ότι η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι καλύτερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (24%), αν και η πλειοψηφία απορρίπτει και τις δύο (39%).
Αν η «πίστωση χρόνου» στην επιλογή Σαμαρά και συγκυβέρνησης παραμένει, η αισιοδοξία για την μακροβιότητά της παραμένει περιορισμένη, καθώς πάνω από τρεις στους τέσσερις (76% έναντι 70% τον Οκτώβριο) εκτιμούν ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 18% που θεωρεί ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 59% έναντι 26% της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνοντας πολύ την απόσταση από την προηγούμενη δημοσκόπηση (48% έναντι 33%).
Από τους πολιτικούς αρχηγούς, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκαν οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων. Ο Φώτης Κουβέλης παρέμεινε ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 49% θετικές γνώμες (1% παραπάνω σε σχέση με τον Οκτώβριο), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 42% (+1%), τρίτος είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 38% (-1%) και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 37% (-3%), η Αλέκα Παπαρήγα με 23% (+2%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20% (-)και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15% (ο οποίος κάνει βουτιά πέντε ολόκληρων μονάδων σε ένα μήνα).
Στη δημοτικότητα των κομμάτων προηγείται η ΔΗΜΑΡ με 41% (χωρίς φθορά σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 39% (1% λιγότερο), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 35% (-3%), η Νέα Δημοκρατία με 31% (-4%) και το ΚΚΕ με 20% (-). Μεγάλες είναι οι απώλειες στην «ουρά», όπου φιγουράρουν η Χρυσή Αυγή με 16% (πέφτοντας κατά 5 μονάδες), ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει μόλις 13% θετικών απόψεων (6 μονάδες χαμηλότερα).
Ιδιωτικοποιήσεις: Να γίνουν κι ας ωφεληθούν άλλοι
Μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011, η βεβαιότητα ότι είναι αναγκαίες οι ιδιωτικοποιήσεις. Πλέον αυτή τη θέση έχουν σχεδόν δύο στους τρεις (62%), έναντι τριών στους τέσσερις (75%%). Η σαφής απόρριψη αυτής της θέσης φτάνει σήμερα στο 33%.
Οι πολίτες θεωρούν ότι κύριος οφελημένος θα είναι οι ξένες επιχειρήσεις (32%) και το κράτος (28%). Τα ποσοστά αυτών των δύο απόψεων έκαναν άλμα, εις βάρος της άποψης ότι θα υπάρξει κέρδος για τους Ελληνες καταναλωτές (το ποσοστό από 29% το 2011 έπεσε στο 14% σήμερα).
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων, που είναι κυρίαρχοι σε ΝΔ (80%) και ΠΑΣΟΚ (78%) είναι πλειοψηφία και στους Ανεξάρτητους Ελληνες (54%), ενώ είναι ισχυρότατη μειοψηφία ακόμη και στο ΣΥΡΙΖΑ (45%).
Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά μέσω τηλεφώνου σε 1.017 άτομα το διάστημα 1 ως 5 Νοεμβρίου από την Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου