Το διπλό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Τι δήλωσαν Μάας και Δένδιας ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε.Τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλευρό της Ελλάδας εξέφρασε ο Χάικο Μάας από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον Αλ. Τσίπρα πριν ταξιδεύσει στην Άγκυρα. Όμως, την ίδια στιγμή ήταν έντονες οι παραινέσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσο και απευθείας διάλογο με την γειτονική χώρα για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
Ειδικότερα, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Χάικο Μάας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης από Βερολίνο και Ε.Ε. και τόνισε την ανάγκη για ένα δείγμα αποκλιμάκωσης και βούλησης προκειμένου να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Γερμανός ΥΠ.ΕΞ. και προειδοποίησε ότι ακόμα και «η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφή στο παιχνίδι με την φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο». «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο ίδιος.
«Ο βιασμός του δικαίου δεν αποτελεί βάση διαλόγου»
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί, να κλιμακώνει και να προκαλεί, παρά τις εκκλήσεις εταίρων και συμμάχων, σε μία προσπάθεια δημιουργίας τελεσμένων. Και διαμήνυσε πως η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία Δικαίου και αφορά όλη την Ε.Ε., τα κυριαρχικά δικαιώματά της και την ασφάλεια στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων, διατύπωση νεοθωμανικής ρητορικής και συνεχιζόμενη υπονόμευση της σταθερότητας όλης της περιοχής με απολύτως καταδικαστέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίως σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27» (Πέμπτη και Παρασκευή) ξεκαθάρισε πως δεν χωρούν διπλά σταθμά και πως προσβλέπει στην κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων για ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να εξακολουθήσει να πρεσβεύει τον απαρέγκλιτο σεβασμό του κράτους δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. «Το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι δυνάμεις αυταρχισμού, αλαζονείας και οπισθοδρόμισης» είπε.
Επίσης, διαμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα δικά της και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. «Ο βιασμός του δικαίου δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου» είπε και επανέλαβε ότι ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί ετοιμότητας να προσέλθει στο τραπέζι είναι προσχηματικός.
Τέλος, επανέλαβε την σχετική προσήλωση της Αθήνας, καθώς είναι και παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο που όμως δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών, προκλήσεων και παραβιάσεων.
Κυρώσεις στην Τουρκία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
Νωρίτερα, ο κ. Μάας συζήτησε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες της Γερμανικής Προεδρίας για επανεκκίνηση του διαλόγου κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και να αποδεχθεί την προοπτική ισχυρών κυρώσεων στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού ευρωτουρκικού διαλόγου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι μόνο σε αυτήν τη βάση και με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ -χωρίς παρέμβαση τρίτων στην ατζέντα των συνομιλιών- με σκοπό, αν οι διερευνητικές αποτύχουν να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ. η παρουσίαση των «επιλογών»
Θυμίζουμε ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στο ζήτημα επιβολής κυρώσεων και τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία στην επικείμενη διήμερη τηλεδιάσκεψη.
Στο μεταξύ η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε πως το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο άτυπο συμβούλιο.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι «όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ήδη αναφέρει θα παρουσιάσει επιλογές στο Gymnich την Πέμπτη». Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσθεσε πως το θέμα θα συζητηθεί ενδελεχώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου