Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην αρμόδια επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί των δύο συμφωνιών της Ελλάδας για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στην Ολομέλεια υπέρ και των δύο συμφωνιών ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, ΝΑΙ στη συμφωνία με την Ιταλία αλλά "παρών" στη συμφωνία με την Αίγυπτο ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάχθηκε για τη στάση της η Ελληνική Λύση ενώ κατά των δύο συμφωνιών ψηφίζουν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ΜΕΡΑ 25.
Για ιστορικές συμφωνίες έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου τονίζοντας ότι στέλνουν μήνυμα αυτοπεποίθησης προς κάθε κατεύθυνση και δημιουργεί ισχυρά νομικά κεκτημένα. “Το κείμενο επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ειδικά η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και αποκαθιστά την τάξη στην ανατολική Μεσόγειο".
Αναφερόμενη στη συμφωνία με την Ιταλία η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για θετικό βήμα που βοηθά στην χάραξη στρατηγικής της χώρας επεσήμανε ωστόσο ότι οι συμφωνίες αποκτούν αξία όταν δίνουν δυναμική στην εξωτερική πολιτική της χώρας. "Με αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά αποδέχεται συμβιβασμούς ώστε να υπάρξει ειρήνη" είπε.
Όσον αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο ο εισηγητής σε αυτή τη συμφωνία Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε μεν ότι η συμφωνία διεμβολίζει και αντιρροπεί το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, δικαιολόγησε ωστόσο το "παρών" μιλώντας για πολλά σκοτεινά σημεία που αν δεν διευκρινιστούν και δεν ενταχθούν στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής μπορεί να είναι υπονομευτικά της προσπάθειας μας να βρούμε επιτέλους μια λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο με την Τουρκία .
Τη θετική ψήφο του Κινήματος Αλλαγής και στις δύο συμφωνίες αιτιολόγησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος αναγνώρισε τα θετικά ωστόσο άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λοβέρδος ζήτησε συνεννόηση σε κεντρικό επίπεδο καθώς η διπλωματική υπεροχή της Ελλάδας υπεροχή δεν οδηγεί σε αναδίπλωση της Τουρκίας.
"Όχι" και στις δύο συμφωνίες είπε ο κ. Μαρίνος εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για συμφωνίες οι οποίες εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Εξίσου σκληρή ήταν η κριτική και της Ελληνικής Λύσης με τον εισηγητή της Αντώνη Μυλωνάκη να μιλά για κατάπτυστες συμφωνίες οι οποίες αναγνωρίζουν μερική επήρεια στα ελληνικά νησιά. " Η συμφωνία με την Ιταλία δεν μας έδωσε τίποτα. Και το μεταφέραμε και στη Συμφωνία με την Αίγυπτο και θα χάσουμε ανατολικότερα από τον 28ο μεσημβρινό τα πάντα " είπε.
Για υποχωρήσεις και ατέλειες του κειμένου της συμφωνίας με την Ιταλία μίλησε η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Σοφία Σακοράφα λέγοντας ότι η Ιταλία καθίσταται συνδικαιούχος της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης. Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία με την Αίγυπτο η κα Σακοράφα μίλησε για υποχωρήσεις, βεβιασμένη κίνηση και υποστήριξε ότι δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματα της Ελλάδας.
Πηγή: real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου