Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Δημοσκοπήσεις: Ενότητα και Τσίπρα - Τι ψηφίζει ο κόσμος της Κεντροαριστεράς

Η μεγάλη συζήτηση για την Κεντροαριστερά έχει μόλις ανοίξει. Στο μετεκλογικό τοπίο που άφησε πίσω του το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης οι «παίχτες», μπροστά στην επόμενη ημέρα του χώρου, βρίσκονται σε μια διαρκή κινητικότητα επάνω στην πολιτική σκακιέρα. Μηνύματα, συζητήσεις, διεργασίες. Η 
«χαμηλή πτήση» του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό ταμπλό «βγάζει» στην Κουμουνδούρου γκρίνια, μουρμούρες, «εσωτερικούς εχθρούς», δυσθυμία, «χαμηλό ταβάνι». Η εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ έφερε να «βγουν τα μαχαίρια» στην Χαριλάου Τρικούπη με την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη να βρίσκεται στο στόχαστρο της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Ομοίως και εδώ, «χαμηλό ταβάνι».

Ο καμβάς της Κεντροαριστεράς χρωματίστηκε, αυτές τις ημέρες, αναπόφευκτα, με τα όσα διαδραματίστηκαν στη διήμερη εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα στην Αθήνα. Κυρίως με τα μηνύματα που εξέπεμψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για την προοδευτική παράταξη. «Οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό» ήταν η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για την προοπτική της προοδευτικής παράταξης.

«Ναι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς

Με αυτά τα δεδομένα, η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροαριστεράς έχει γίνει το talk of the town της πολιτικής επικαιρότητας. Αποδεικνύεται από τα όσα κατέδειξε η πρώτη μετεκλογική έρευνα της GPO για το Star. Η δημοσκόπηση αποτύπωσε αναλυτικά τις απόψεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρό προβάδισμα Τσίπρα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς

Μεταξύ των προσώπων που θεωρείται ότι μπορούν να ενώσουν την κεντροαριστερά πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δεύτερος ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,6%, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 10,4%, τέταρτος ο Χάρης Δούκας με 9,3% και ακολουθούν ο Παύλος Γερουλάνος με 6,2%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,7% και ο Παύλος Χρηστίδης με 4,1%, ενώ ποσοστό 28,9% συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας από αυτούς».


Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας που συγκεντρώνει 45,6%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,2%.

«Ναι» σε εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

Σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις που «τρέχουν» στην Χαριλάου τρικούπη, η έρευνα έδειξε πως για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 24,1% διαφωνεί.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠAΣOΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.


Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠAΣOΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου