Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ : Οι φήμες για υποψηφιότητα Άννας Διαμαντοπούλου

Τις τελευταίες ώρες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί έντονα η φήμη για πιθανή υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Τις φήμες πυροδότησαν κάποια τηλεφωνήματα συνεργατών της μέσω των οποίων προσκαλούν σε εκδήλωση βράβευσής της την Δευτέρα, ενώ στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι γίνονται βολιδοσκοπήσεις για πιθανή υποψηφιότητα της πρώην υπουργού από στελέχη που συνομιλούν μαζί της (Δατσέρης, Ντάλτας, Πανούτσου κ.α). 

Η ίδια δεν έχει μιλήσει δημοσίως παρά μόνο για να εκφράσει την έκπληξή της. «Μου κάνει εντύπωση πόσο εύκολο θεωρούν νέοι άνθρωποι πως μπορούν να προεδρεύσουν σε ένα κόμμα με αυτή την ιστορία» είπε στο ρ/φ των «Παραπολιτικών» για να προσθέσει; 

«Δεν ξέρω αν σε αυτό έπαιξε ρόλο η εμφάνιση Κασσελάκη που ενέσκηψε με φόρα στο πολιτικό σκηνικό. Αλλά, λίγο ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και ας σκεφτούν αυτό το κόμμα με αυτή την ιστορία […] θέλει πολλή δουλειά και σοβαρή ανάλυση, δεν είναι θέμα μόνο προσώπων». Είναι προφανές ότι μια τυχόν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου θα άλλαζε τα δεδομένα καθώς θα σηματοδοτούσε την ανάγκη επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ σε μια πιο εκσυγχρονιστική εκδοχή, σε αντίστιξη με την «στροφή προς τα Αριστερά» που διατείνονται άλλοι υποψήφιοι.

Ουδείς γνωρίζει εάν θα καταθέσει υποψηφιότητα η Νάντια Γιαννακοπούλου (κανείς δεν το αποκλείει πάντως) η οποία αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία Ανδρουλάκη. Ομοίως, άγνωστες είναι και οι διαθέσεις της Μιλένας Αποστολάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα απουσιάζει από την συνεδρίαση της Κ.Ε, καθώς θα βρίσκεται στην Σάμο για το «Συμπόσιο της Σύμης» που διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα παρέμβουν, όπως προείπαμε, πολλά στελέχη από διαφορετικές τάσεις. Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση της Ανανεωτικής Αριστεράς, συνιστώσας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία θεωρεί επιβεβλημένη την προσφυγή στη βάση του κόμματος το φθινόπωρο, συντασσόμενη με τους αμφισβητίες Ανδρουλάκη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκφραστής της τάσης Θόδωρος Μαργαρίτης, είχε πει στο Πολιτικό Συμβούλιο τη φράση «Νίκο χάσαμε, μην το ψάχνεις». Η Ανανεωτική Αριστερά, μιλά ακόμη για την ανάγκη «συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, ακόμα και όσων έχουν αποστασιοποιηθεί ή επέλεξαν την αποχή, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος πολιτικής αλλαγής». 

Δεν είναι τυχαίο, ότι αυτή η αναφορά ήρθε λίγες ώρες πριν εκδηλωθεί η αντίδραση των 87 στον ΣΥΡΙΖΑ κατά του Στ. Κασσελάκη, δείχνοντας ότι η όσμωση και οι δίαυλοι επικοινωνίας των πλευρών είναι σε πλήρη εξέλιξη.


Το θρίλερ με τον γραμματέα


Το άλλο ζήτημα που πιθανόν προκύψει στην συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι εκείνο του γραμματέα. Όπως έχει γράψει το iefimerida.gr ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν θα παραμείνει στη θέση αυτή, καθώς εμφανίζεται να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του προφορικά στον κ. Ανδρουλάκη μετά την 7η θέση που κατέλαβε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.


Σε αυτή την περίπτωση τα σενάρια είναι πολλά:

1. Ο κ. Ανδρουλάκης να ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εκλέξει επί τόπου νέο γραμματέα δια ψηφοφορίας, παρότι θα ακουστούν γκρίνιες για το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της ΚΕ. Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Όλγας Μαρκογιαννάκη, Νίκου Μήλη. Μανώλη Χνάρη. Πρόκειται για στελέχη που είναι στενοί συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους «αμφισβητίες» οι οποίοι θα ήθελαν πρόσωπο κοινής αποδοχής. Αλλά όπως όλα δείχνουν δεν προτίθενται να φτάσουν «στα άκρα»

2. Να προτείνει νέα συνεδρίαση της Κ.Ε. σε μεταγενέστερο χρόνο για εκλογή γραμματέα.


3. Να προτιμήσει μια ενδιάμεση λύση, προτείνοντας γραμματέα πρόσωπο με εμπειρία και ευρύτερη αναγνώριση (Σκανδαλίδη, Αργύρη, Σαλαγιάννη), είτε να πάει σε ένα οργανωτικό μεταβατικό σχήμα αλά 2017, στα πρότυπα της επιτροπής Αλιζιβάτου. Το πρόσωπο του Κ. Σκανδαλίδη πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να το στηρίξει και η πλευρά Χάρη Δούκα – αν δεν το κατεβάσει κιόλας ως πρόταση.

4.
Να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές - εκτός από γραμματέα του ΠΑΣΟΚ - και στα άλλα κοινοβουλευτικά όργανα, ζητώντας τις παραιτήσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη, της γραμματέως της ΚΟ Ευαγγελίας Λιακούλη αλλά και του β' αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος άνοιξε και το θέμα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ την επαύριο των ευρωεκλογών. Είναι προφανές ότι άπαντες θα αποδεχθούν επί τόπου τυχόν τέτοια επιλογή Ανδρουλάκη. Επίσης, στο πλαίσιο των αλλαγών ακούστηκε το όνομα και του Παύλου Χρηστίδη είτε ως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είτε σε κάποια άλλη θέση, ενδεχόμενο το οποίο διαψεύδει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου