Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις έδρες στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Επικράτηση του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέ δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και ακολουθεί το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρώτο exit poll δίνει 34% στο κόμμα της Λεπέν, ποσοστό 28,1% για το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 20,3% στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 10%.


Mε τα αποτελέσματα αυτά, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός εκτιμάται ότι θα κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτίμηση του γαλλικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos Talan, το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» εκτιμάται ότι θα κερδίσει 230 έως 280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.



Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα εκτιμάται ότι θα είναι το αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», με 125 έως 165 έδρες, ενώ το κεντρώο «Ensemble» του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 70 έως 100 έδρες.

Τονίζεται ότι, απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.






Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή, κάτι που αποτυπώθηκε και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου