Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μετατίθεται η εξεταστική και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κατά πλειοψηφία απόφασή της αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα μετάθεσης της αρχής της εξεταστικής περιόδου κατά μία εβδομάδα «για να διευκολύνει τη συζήτηση του νόμου (σ.σ. για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση) στα θεσμικά όργανα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, η έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε όλα τα τμήματά του στα νησιά του Αιγαίου ορίζεται στις 12 Σεπτεμβρίου και η εξέταση των προγραμματισμένων μαθημάτων από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου μετατίθεται στην εβδομάδα 26 έως 30 Σεπτεμβρίου.
Στη σημερινή της ανακοίνωση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρει ότι ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Δεν διαθέτει τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας ούτε ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Αντιθέτως, αποτελεί απλώς προϊόν κομματικής συμφωνίας κορυφής και όχι αποτέλεσμα διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και εκείνα των περιφερειακών πανεπιστημίων και δεν στηρίζεται σε μια τεκμηριωμένη εθνική στρατηγική για την παιδεία, που να θέτει στόχους και προτεραιότητες. Δεν σέβεται την ακαδημαϊκή παράδοση και το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων. Καταπατά βασικές αρχές και αξίες που είναι σύμφυτες της ακαδημαϊκής λειτουργίας και απαραίτητες για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την κοινωνική προσφορά, ενώ εισάγει επιπροσθέτως νέα προβλήματα λειτουργικότητας. Εγείρει σοβαρά θέματα αντισυνταγματικότητας, όπως επισημάνθηκε και από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής, που αφορούν στο αυτοδιοίκητο και την ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Όπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, «η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας τωνΑΕΙ αποτελεί έργο κυρίως της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ωστόσο, η διαδικασία μέσα από την οποία διαμορφώθηκε ο νόμος δεν σεβάστηκε αυτή την προϋπόθεση. Δεν βασίστηκε καν σε επιτροπή ακαδημαϊκών, με δημόσια παρουσία, που να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και την εμπειρία και να είναι ικανή να εργαστεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόκειται για πράξη πρωτοφανή στην ιστορία των μεταρρυθμίσεων παιδείας της χώρας».
Και η ανακοίνωση της Συγκλήτου καταλήγει με τις αποφάσεις της να διασφαλίσει τους όρους και τις συνθήκες της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και να το διατηρήσει ανοικτό και ενεργό, να στηρίξει τη δημοκρατική λειτουργία του Ιδρύματος και την εκλεγμένη πρυτανική αρχή. Να συνεχίσει να διεκδικεί, μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, ουσιαστικές αλλαγές σε διατάξεις που είναι πρόδηλα προβληματικές, όπως ο διορισμός των κοσμητόρων, η αναβάθμιση του ρόλου των Τμημάτων, η προστασία μέσω μεταβατικών διατάξεων των εκλεγμένων μελών διδακτικού προσωπικού, η παντελής έλλειψη συμμετοχής μεγάλου μέρους των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στα Όργανα διοίκησης κ.ά. Τέλος, εξουσιοδοτεί την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου να προβεί, σε συντονισμό με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, μέσω της Συνόδου Πρυτάνεων, σε έλεγχο της συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και να προχωρήσει σε κάθε επακόλουθη αρμόζουσα ενέργεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου