Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Δεκάδες ξενόφερτα θηλαστικά διαταράσσουν τα οικοσυστήματα της Ευρώπης


Χιλιάδες βιζόν απελευθερώθηκαν το 2009  από εκτροφεία της Κοζάνης, κίνηση που καταδίκασαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Από τα αμερικανικά βιζόν μέχρι τους καναδικούς κάστορες, δεκάδες ξενικά είδη θηλαστικών έχουν επεκταθεί στην Ευρώπη από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα, μια εισβολή που συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό και απειλεί τα ενδημικά είδη και την ισορροπία των οικοσυστημάτων, προειδοποιεί ακόμα μια μελέτη.

Τα λεγόμενα ξενικά είδη θεωρούνται σήμερα μια από τις κύριες αιτίες εξαφάνισης ειδών σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο συνεχίζεται με τη βοήθεια του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο οι μεταφορές και τα εκτροφεία ζώων έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα τις τελευταίες δεκαετίες.



Δείτε ακόμα: Ορδές ξενόφερτων φυτών απειλούν τα ελληνικά οικοσυστήματα

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Integrative Zoology, συνολικά 71 ξένα είδη θηλαστικών έχουν εισβάλει στην Ευρώπη από τη Νεολιθική Εποχή ως σήμερα, ενώ 30 είδη που ενδημούσαν στην Ευρώπη επεκτάθηκαν σε νέες περιοχές.

Σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Προστασίας και Έρευνας στη Ρώμη, οι ερευνητές της IUCN, της οργάνωσης που εκδίδει το επίσημο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών, συνέχισαν προηγούμενη μελέτη, η οποία εξέταζε τις αφίξεις ξενικών ειδών από το 1500 μ.Χ έως το 2010.

Η ερευνητική ομάδα εστιάστηκε σε είδη που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν σήμερα την οικολογική ισορροπία.

Η μελέτη αποκάλυψε 740 περιστατικά μεταφοράς ξένων ειδών στην Ευρώπη -μάλιστα σε 635 από αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν αρκετά στοιχεία για τη χρονολόγηση της εισβολής.
Γύρω στο 9000 με 8000 π.Χ, υπολογίζουν οι ερευνητές, οι άνθρωποι μετέφεραν στην Κύπρο, την Σαρδηνία και τις Βαλεαρίδες Νήσους δύο είδη μυγαλής (Suncus murinusκαι Suncus etruscus), μικρόσωμα ζώα που θυμίζουν τυφλοπόντικες (στην ένθετη αριστερά το Suncus murinus, που είναι πιθανώς το μικρότερο θηλαστικό του κόσμου).

Επίσης στη Νεολιθική Εποχή, αγριογούρουνα μεταφέρθηκαν από τον άνθρωπο στη Σικελία.

Τέτοια περιστατικά φαίνεται ότι γίνονται σήμερα όλο και συχνότερα: το 2009, αμερικανικοί κόκκινοι σκίουροι που πιθανότατα απέδρασαν από εκτροφείο κατοικίδιων εντοπίστηκαν στη Δανία, ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίστηκαν καναδικοί κάστορες στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και ρακούν εντοπίστηκαν στη Σουηδία.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν μια δραματική αύξηση στον ρυθμό εισβολών από τις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία συνεχίζεται και σήμερα» γράφουν οι ερευνητές.

Από τα πλέον ζημιογόνα είδη, επισημαίνουν, είναι οι κατοικίδιες γάτες και το αμερικανικό βιζόν, σαρκοφάγα είδη που ανταγωνίζονται ενδημικούς θηρευτές, καθώς και τα αγριοκάτσικα που αποψιλώνουν τη βλάστηση και καταστρέφουν τα δάση προς όφελος των λιβαδιών.

Δεκάδες χιλιάδες αμερικανικά βιζόν, τα οποία προορίζονταν να γίνουν γούνες,είχαν απελευθερωθεί παράνομα από ακτιβιστές σε κτηνοτροφεία της Βόρειας Ελλάδας το 2009.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν την απελευθέρωσή τους, επισημαίνοντας ότι το αμερικανικό βιζόν έχει εξαπλωθεί στο φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης, και πιθανώς ευθύνεται για την παρακμή της λουτρεόλης (Mustela lutreola), του αντίστοιχου ευρωπαϊκού υδρόβιου είδους.



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου