Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σε δύσκολη θέση ο Προβόπουλος – Ξεκινά έλεγχος για το deal Proton και Πειραιώς;

Την υπόθεση της Proton Bank και την εμπλοκή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου στη συμφωνία μεταξύ της πρώτης και της Τράπεζας Πειραιώς θίγει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Σε μια εποχή που κεντρικοί τραπεζίτες όπως ο Μπεν Μπερνάνκι της FED κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή λίγοι είναι αυτοί που έχουν τόση δύναμη όπως ο Γιώργος Προβόπουλος, ο
διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γλυτώσει τη χρεοκοπία η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι NYT.
Όμως τώρα ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ταραχώδη βασιλεία του, γράφουν οι New York Times και αναφέρονται σε έρευνα σε βάρος του τραπεζίτη σχετικά με το εάν καταχράστηκε τη θέση του στον καθορισμό μιας τραπεζικής συμφωνίας στην οποία εμπλέκεται ο πρώην εργοδότης του και ένας μεγιστάνας που ακολούθως διώχθηκε για υπεξαίρεση και απάτη.
Σε εμπιστευτικό έγγραφο τον περασμένο Μάιο, αναφέρει το δημοσίευμα, Έλληνας εισαγγελέας είπε ότι ο Γ. Προβόπουλος ενέκρινε τη συμφωνία ύψους 71 εκατ. ευρώ παρά τις προειδοποιήσεις των συνεργατών του για τα οικονομικά του αγοραστή.
Το έγγραφο, μέρη του οποίου περιήλθαν στη γνώση των NYT, μπαίνει στο πεδίο της έρευνας για την οποία μέχρι τώρα λίγα έχουν αποκαλυφθεί.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Γ. Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από τη συναλλαγή, που τελικά εγκρίθηκε, αλλά ο ρόλος του για τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέρα από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Γ. Προβόπουλος επέτρεψε στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, να συνάψει συμφωνία με τον πρώην εργοδότη του κ. Προβόπουλου την Τράπεζα Πειραιώς, σε πολύ υψηλή τιμή. Η συναλλαγή επέτρεψε στον Λ. Λαυρεντιάδη να πάρει τον έλεγχο μιας άλλης τράπεζας, της Proton, και ακολούθως ωφέλησε την Πειραιώς που αντιμετώπιζε δυσκολίες.
Για τη διάσωση της Proton Bank η ελληνική κυβέρνηση θα ξόδευε 1,3 δις. ευρώ, συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης στην αναφορά του εξέφρασε τα ερωτήματά του για τη συναλλαγή. Ο κ. Καλούδης, που πλέον δεν είναι στη θέση, αρνήθηκε να σχολιάσει αναφέρουν οι NYT.
Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας πως παραμένει άγνωστο το εάν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Γ. Προβόπουλου, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι του Λαυρεντιάδη επιμένουν ότι υπόθεση του πελάτη τους και αυτή του Γ. Προβόπουλου πρέπει να εξεταστούν μαζί, όπως προτείνει η αναφορά του Καλούδη.

THEPAPER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου