Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Κωνσταντόπουλος για ΣΥΡΙΖΑ: Αναιδείς όσοι επικαλούνται την ιστορία της Αριστεράς για να δικαιολογήσουν το ρεζίλι

 

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», σχετικά με την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το τρέχον πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Κωνσταντόπουλος, ανέφερε αρχικά: «Κοντά 30 χρόνια της ζωής μου, ασχολούμαι με αυτό που λέμε, λέγαμε και πιστεύαμε ανανεωτική αριστερά, αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος, εξυγίανση των θεσμών και ένα πολιτικό σύστημα το οποίο να είναι κοντά στην κοινωνία και στα προβλήματά της και να μην είναι τόσο απόμακρο και τόσο εσωστρεφές, όπως είναι σήμερα».

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο

Σε ερώτηση για το πως νιώθει όταν λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ξαναγυρίσει το κόμμα στην περίοδο του 3%, την περίοδο κατά της δικής του προεδρίας, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Νιώθω θλίψη και θυμό, αλλά θα έλεγα με πολύ απόσταση από τα γεγονότα, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι επικαλούνται την ιστορία του συνασπισμού της αριστεράς και της προόδου, για να δικαιολογήσουν αυτό το ρεζίλι το οποίο υπάρχει σήμερα μπροστά μας, είναι αναιδείς.


Υπάρχει πολιτική αναίδεια, ιστορική ύβρις, το να μην σέβεσαι και να μην εκτιμάς έναν αγώνα ιδεών και αξιών που έγινε, σε δύσκολες συνθήκες, ακριβώς για να δώσει πραγματικό περιεχόμενο ζωής, σε αυτές τις ιδέες και τις αξίες. Σήμερα επιτρέψτε μου να πω, όχι ότι ανακατεύομαι στα εσωτερικά ενός κόμματος που βρίσκεται στη Βουλή, αλλά γιατί έχω αυτόν τον δεσμό ζωής με όλη την ιστορία αυτού του χώρου, σήμερα υπάρχει ένας ξεπεσμός και διασυρμός. Είναι ξεπεσμός και διασυρμός των πάντων. Της αριστεράς, του πολιτικού συστήματος, της Δημοκρατίας και των μελών. Δεν χρωστάνε τίποτα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζουν το κόμμα, για τους λόγους τους οποίος το ψηφίζουν, να υφίστανται αυτή την "εμπειρία". Μια ακατάσχετη "στελεχομαχία", η οποία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία "καρεκλομαχία". Δεν είναι αυτό πολιτική, αυτό είναι διασυρμός της πολιτικής».


Σημείωσε επίσης ότι «τα μέλη που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάνε τίποτε για την εμπειρία που υφίστανται». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση του κόμματος, είπε: «Αυτό είναι διασυρμός της πολιτικής. Η προσωποποίηση της πολιτικής δεν με εκφράζει ποτέ. Τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα είναι διαλυτικά».


Για συλλογικές ευθύνες κάνει λόγο ο Κωνσταντόπουλος

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη γνώμη του ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές: «Η προσωποποίηση της πολιτικής δεν με εκφράζει ποτέ. Τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα είναι διαλυτικά, είναι αποδιοργανωτικά, είναι αντιαισθητικά. Υπάρχει διασυρμός των δημοκρατικών διαδικασιών. Η ευθύνη είναι και της προηγούμενης ηγεσίας και της τωρινής ηγεσίας. Η κατάσταση αυτή έχει ιστορία και ονοματεπώνυμο, προερχόμενη από την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό εκλογικό κόμμα, και κυρίως σε ένα κόμμα που με την ηγεσία του κ. Τσίπρα τότε, έπαιξε με όλους και τα έπαιξε όλα. Μια προσωπική στρατηγική. Τα αρχηγικά κόμματα, αυτή την τακτική ακολουθούν, την προσωπική στρατηγική, δηλαδή να εξυπηρετήσουν κάποιες βραχυπρόθεσμες προσεγγίσεις».


«Τα δημοκρατικά φαινόμενα είναι αστειότητες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ευθύνη είναι σε όλους εκείνους οι οποίοι εμφανίζονται ως στελέχη με ναπολεόντειο σύνδρομο». Αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές διαδικασίες, είπε: «Αυτές οι διαδικασίες κοστίζουν. Στην πολιτική δεν υπάρχει κάτι που να μένει μετέωρο στο ηθικό και κοινωνικό επίπεδο», επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού.


Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τονίζει την ανάγκη για αλλαγή, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους θεσμούς. «Η αριστερά δεν είναι αυτή τη στιγμή σε μία ευνοϊκή περίοδο», κατέληξε, «παρά το γεγονός ότι η συγκυρία θα ευνοούσε την ενίσχυση μιας σύγχρονης ανανεωτικής αριστεράς» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια κρίση δομική, προγραμματική, πολιτική σε όλη την Ευρώπη». Τέλος ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού βλέπει την ανάγκη για μια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος που θα επαναφέρει την εκπροσώπηση και την ουσία στην πολιτική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου