Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Άγγελος Τόλκας : Πέρα από τα αυτονόητα...

Πριν από καιρό, στα πλαίσια των προτάσεών μου για το νέο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο τη διαφάνεια, την λογοδοσία, την αντικειμενικότητα και την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων στο εσωτερικό μας, είχα προτείνει το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε πολιτικό και μισθοδοτούμενο στέλεχος του κόμματος.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να έχει μέλλον θα πήγαινε ταυτόχρονα – όπως κάποιοι προτείναμε - και σε καταστατικό (εκτός από πολιτικό) συνέδριο ώστε να γίνει το πιο αντιπροσωπευτικό, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό και διαφανές κόμμα στην χώρα.


Σε αυτά τα πλαίσια είναι αυτονόητη υποχρέωση η κατάθεση πόθεν έσχες για κάθε έναν που συμμετέχει σε όργανο διοίκησης του κόμματος και διεκδικεί δημόσιο αξίωμα. Προσωπικά καταθέτω πόθεν έσχες από το 2006 αδιαλείπτως όταν και πρωτοεκλέχτηκα Νομαρχιακός Σύμβουλος.


Θα μπορούσαμε προνομιακά να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες και κανόνες διαφάνειας ως μέρος της καθημερινής μας λειτουργίας. Να μπορεί ο κάθε πολίτης να γνωρίζει και να ελέγχει «πως και γιατί» αποφασίζουμε και πράττουμε σε ένα κόμμα «προοδευτικό».


Άρα όχι απλά να κάνουμε όσα απαιτεί το πλαίσιο του νόμου αλλά να ξεφύγουμε από αυτό και να αποτελέσουμε παράγοντα υπευθυνότητας, που αξιοποιεί ακόμη περισσότερα εργαλεία προς λογοδοσία και αξιολόγηση.


Τα πιο αποτελεσματικά κόμματα είναι αυτά που :

1. Αναπτύσσουν και διατηρούν δημοκρατικές δομές και προσβάσιμες διαδικασίες

2. Συνεργάζονται με την κοινωνία και συνεχώς ανανεώνονται ενισχύοντας την προσέγγισή τους σε διαμορφούμενες ομάδες της κοινωνίας και νέους τομείς της οικονομίας καθώς και σε ομάδες ανθρώπων που υποεκπροσωπούνται

3. Προωθούν κανόνες διαφάνειας στην καθημερινή τους λειτουργία κι έτσι απαντούν στην κρίση αξιοπιστίας, στην ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και για διεύρυνση της συμμετοχής.

Θα κέρδιζε κάθε κόμμα που ενδεικτικά παρέχει:
* Πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την προέλευση και τη χρήση χρηματοδοτήσεων, έσοδα – έξοδα, εκτέλεση προϋπολογισμού.

* Δημοσίευση πληροφοριών (ονόματα, ημερομηνία ένταξης, τόπος δραστηριοποίησης, πόθεν έσχες και στοιχεία επικοινωνίας) σχετικά με πρόσωπα που είναι μέλη των ανώτερων οργάνων του κόμματος. Αυτό επιτρέπει στο ενδιαφερόμενο κοινό και στους πολίτες να εντοπίσουν και να γνωρίσουν λεπτομερώς τα προφίλ των ανθρώπων που απαρτίζουν το πολιτικό κόμμα και κατέχουν δημόσιες ή αντιπροσωπευτικές θέσεις.

* Διατάξεις και αποφάσεις που προκρίνουν την εσωτερική δημοκρατία (πχ την επιλογή υποψηφίων για αιρετές θέσεις, την αναλογική εκπροσώπηση ανά φύλο, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, τη διαύγεια της ψηφιακής λειτουργίας του κοκ) καθώς και επίσημα και πρωτότυπα έγγραφα του κόμματος.

* Την ιστοσελίδα του ως πύλη διαφάνειας του κόμματος, με συμπερίληψη εργαλείων και λειτουργιών που επιτρέπουν στους πολίτες να επικοινωνούν απευθείας με το κόμμα για να ζητήσουν πληροφορίες ή να στείλουν παράπονα και προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής τους. Με κύρια χαρακτηριστικά την προσβασιμότητα, διαφάνεια και χρηστικότητα των πληροφοριών.

* Oργανόγραμμα της οργανωτικής δομής και της διαδικασίας αποφάσεων του κόμματος.


Τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο προτάσεις. Μαζί με την πολιτική ενίσχυση του κόμματος, την αντιστοίχιση του προγραμματικού πλαισίου στις σημερινές συνθήκες, την ανανέωση της οργανωτικής δομής με τρόπο που να απεμπλέκει μέλη και φίλους από αδιάφορες μικροκομματικές λειτουργίες και να τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προτάσεις και τις ιδέες τους, την συνολική ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα κόμμα της σύγχρονης εποχής, της στήριξης της χώρας, της ενδυνάμωσης του πολίτη.

--
Άγγελος Τόλκας
Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω
Πρώην Υφυπουργός, πρώην Βουλευτής Ημαθίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου