Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Μεγάλη ξανά η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές - Ξεπερνά και αυτή του πρώτου γύρου

Στις κάλπες καλούνται να πάνε για δεύτερη διαδοχική Κυριακή οι πολίτες της Γαλλίας και φαίνεται ότι το κάλεσμα και αυτήν τη φορά βρίσκει ανταπόκριση.

Οι Γάλλοι συμμετέχουν μαζικά και στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2024, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το ποσοστό θα είναι κοντά στο 66,7% της 30ής Ιουνίου.


Όπως έγινε γνωστό, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές φτάνει το 26,63%. Αυτό σημαίνει ότι -για την ώρα- είναι μεγαλύτερο και σε σχέση με τον πρώτο γύρο, που στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ανέρχονταν στο 25,90%.

Επίσης, πάντα βάσει της ώρας και σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.


Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σημείωσε σημαντικά κέρδη στον πρώτο γύρο, ωστόσο τα κεντρώα και τα αριστερά κόμματα σχηματίζουν έναν συνασπισμό που διεκδικεί να λάβει την πλειοψηφία, βάζοντας «ανάχωμα» στην άνοδο της ακροδεξιάς.


Οι κάλπες κλείνουν στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) στις κωμοπόλεις και στις μικρές πόλεις και στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγαλύτερες πόλεις.

Πώς γίνονται οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Κάθε μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας στέλνει έναν αντιπρόσωπο στην Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι. Στους πρώτους γύρους εκλέγονται οι υποψήφιοι που εξασφαλίζουν πάνω από το 50% των ψήφων. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Ενδεικτικά, μόνο 76 νομοθέτες, κυρίως από την Ακροδεξιά και την Αριστερά, εξελέγησαν κατευθείαν πριν από μια εβδομάδα.

Η τύχη των υπόλοιπων 501 εδρών θα καθοριστεί σε επαναληπτικούς γύρους μεταξύ δύο ή τριών εναπομεινάντων υποψηφίων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τεσσάρων. Όσοι λαμβάνουν τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψήφων, δικαιούνται να περάσουν από δεύτερο αποφασιστικό γύρο, όπου κερδίζει φυσικά αυτός/ή με τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο, ακόμη και αν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Έτσι, τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά τα γαλλικά κυρίαρχα κόμματα επέλεξαν να κατεβάσουν στον δεύτερο γύρο μόνο τον ισχυρότερο αντίπαλο υποψήφιο έναντι της Ακροδεξιάς, για να βελτιώσουν τις πιθανότητες νίκης τους.

Γαλλία: Το διακύβευμα ενόψει του δεύτερου γύρου

Ενόψει του κρίσιμου δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, κεντρώα και αριστερά κόμματα έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν εικασίες για μια κοινή εκλογική στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση του RN.

Οι εκλογές δεν προορίζονται για την αντικατάσταση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2027. Θα πρέπει, όμως, να επιλέξει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις του κόμματος που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, το RN (Εθνική Συσπείρωση) της Μαρίν Λεπέν πέτυχε ιστορικά κέρδη, αυξάνοντας την πιθανότητα της πρώτης άκροδεξιάς κυβέρνησης της Γαλλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το RN και οι σύμμαχοί του συγκέντρωσαν περίπου το 33% των ψήφων, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε 28% και το κεντρώο μπλοκ Ensemble (Μαζί) υπό τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε περίπου 20%. Ενώ το RN προβλέπεται να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, δεν αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 289 έδρες από τις 577 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Η Λεπέν, όπως αναφέρει το France 24, κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στον Εθνικό Συναγερμό την «απόλυτη πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο για να διοριστεί πρωθυπουργός από τον Μακρόν ο επικεφαλής του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά.

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμη και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια της συμμαχίας [NPF], από μια ακροαριστερά με τάση προς τη βία», έχει δηλώσει η Λεπέν, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ονομασία της συμμαχίας.

Αυτό συμβαίνει υπό το πρίσμα ότι κεντρώα και αριστερά κόμματα σχημάτισαν συνασπισμό κατά του RN με περισσότερους από 200 υποψηφίους να αποσύρονται από τον δεύτερο γύρο, ώστε να δημιουργήσουν ένα «μέτωπο Δημοκρατίας» κατά της Ακροδεξιάς. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες του RN να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών φαίνονται αβέβαιες.


Εάν το RN δεν τα καταφέρει, θα μπορούσε και πάλι να διπλασιάσει τον αριθμό των εδρών του 2022 και να κυριαρχήσει σε ένα κοινοβούλιο, προκαλώντας ενδεχομένως παράλυση της πολιτικής μέχρι τη λήξη της Προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν το 2027. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την αναμενόμενη τέταρτη προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν.
Η κίνηση «όλα ή τίποτα» για να μην επικρατήσει το κόμμα της Λεπέν

Μία μεγάλη δημοσκόπηση που βγήκε λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, έδειξε ότι οι αποσύρσεις των υποψηφίων κατάφεραν να καταστρέψουν τις ελπίδες του επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης να γίνει πρωθυπουργός σε ηλικία 28 ετών.

«Είμαστε επικεφαλής της γέννησης ενός ενιαίου κόμματος Ζαν Λυκ Μελανσόν - Εμανουέλ Μακρόν», κατήγγειλε ο Μπαρντελά και πρόσθεσε: «Αυτή η ατιμωτική συμμαχία σχηματίστηκε με μοναδικό στόχο να μας εμποδίσει να κερδίσουμε».

Το Λαϊκό Μέτωπο, όπως αναφέρει το BBC, αποτελείται από Σοσιαλιστές, Πράσινους και Κομμουνιστές, αλλά το μεγαλύτερο κόμμα του είναι η Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής τον ριζοσπάστη, Ζαν-Λυκ Μελανσόν.


«Δεν νικάς την Ακροδεξιά με την Ακροαριστερά», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, παρόλο που ένας υποψήφιος του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία αποσύρθηκε για να τον βοηθήσει να κερδίσει. Οι κεντρώοι του Μακρόν είναι τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από το Λαϊκό Μέτωπο, καθώς και από το κόμμα της Λεπέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου