Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Για πρώτη φορά ο Κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία

Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό «έχει δημιουργήσει κενά στις αμυντικές ικανότητες» της χώρας. Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη Νάντια Σάντλοου, μέλος του Hudson Institute, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, και στην επισήμανσή της πως «Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία και είναι ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς», ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε:


«τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) συνεισφέρουν στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε […] Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες […]

Να διασφαλίσουμε ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε».


Ολόκληρη η συνέντευξη

Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αν η προσπάθεια της Ε.Ε. να αυξήσει την άμυνά της είναι συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Κατά την άποψή μου είναι απολύτως συμπληρωματική. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις αμυντικές δαπάνες μας. Εξετάζοντας την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, διαπιστώνω μεγάλο κατακερματισμό, δεν βλέπω αρκετή διαλειτουργικότητα. Βλέπω, μερικές φορές, δεν θα έλεγα μη αναγκαίο ανταγωνισμό, αλλά σίγουρα πάρα πολλά οπλικά συστήματα που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους. Πρέπει να δαπανούμε περισσότερα, αλλά πρέπει επίσης να κινούμαστε πιο έξυπνα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τις δαπάνες μας».
Σφοδρή επίθεση από Βελόπουλο και Αποστολάκη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σε παρέμβασή του σήμερα στη Βουλή.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», είπε ο κ. Βελόπουλος και απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα να απαντήσουν πώς θα αποκαλούσαν έναν Έλληνα πρωθυπουργό που παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι έχει δημιουργήσει κενά στην άμυνα της χώρας εξαιτίας της στήριξης που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία. «Θα τον αποκαλούσατε χαζό; Ανίκανο; Είναι μείζον θέμα. Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχεται ότι έχει κενά η άμυνα της χώρας. Δεν είναι χαζός ο πρωθυπουργός. Είναι δουλικός στα αμερικανικά συμφέροντα. Ομολογεί ότι πρέπει να εξετάσουμε τα κενά στο Αιγαίο. Είστε συνυπεύθυνος για εσχάτη προδοσία», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.




Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης τη δήλωση του Μητσοτάκη.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει ειδικότερα ότι «η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία». Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει ότι σε ερωτήσεις και ομιλίες του στη Βουλή είχε τονίσει ότι, «δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας» και «ως απάντηση είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».


«Έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει για «κενά» στην αμυντική θωράκιση. Επιπλέον, αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», προσθέτει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει ακόμη ότι «μάλιστα, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας υπέρ της ανάγκης στήριξης της εγχώριας παραγωγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου