Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιμείνει σε μία «ισορροπημένη προσέγγιση» στα ζητήματα της περιστολής του ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και του ανωτάτου ορίου κρατικού δανεισμού κατά τις διαβουλεύσεις που θα έχει τη Δευτέρα, υπογραμμίζει ο... Λευκός Οίκος.

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών την Πέμπτη προγραμματίζονται για τη Δευτέρα συνομιλίες του προέδρου με τον Χάρι Ρέιντ και τον Μιτς Μακόνελ, τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία αντίστοιχα.


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε σχετικά ότι «η αμερικανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα εξευρεθεί τελικά μία συμφωνία».

Επανέλαβε δε τη θέση του ότι προκειμένου να συρρικνωθεί το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό «πρέπει, συγχρόνως, να συνυπάρξουν τα μέτρα αύξησης των κρατικών εσόδων και αυτά της μείωσης των κρατικών δαπανών».

Η αύξηση των εσόδων μέσα από την αύξηση των φόρων είναι διαχρονικά για τους Ρεπουμπλικάνους ένα κόκκινο πανί και αντιτίθενται με κάθε τρόπο. Οι Δημοκρατικοί ζητούν αύξηση στη φορολογία των πλουσίων ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν πολύ σημαντική μείωση των κρατικών δαπανών χωρίς να αποκλείσουν δαπάνες για την υγεία και τη πρόνοια.

«Οι Αμερικανοί δεν θα δεχθούν να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, εάν αυξηθούν οι φόροι και δεν μειωθούν δραστικά οι κρατικές δαπάνες», προϊδέασε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. «Ας αναλάβει, λοιπόν, ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα μια πρωτοβουλία»,
είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό έφθασε, ήδη, στο μέσον του Μαΐου τα 14.300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν μεσολαβήσει μία έγκριση από το Κογκρέσο για αύξηση του κρατικού χρέους, τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου το αμερικανικό δημόσιο δεν θα έχει τους πόρους για τις δράσεις του και θα έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών.

Αναλυτές εκτιμούν καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012, ο Μπ.Ομπάμα θέλει να αναλάβει ο ίδιος την κρίσιμη διαβούλευση για τη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος και το ανώτατο όριο κρατικού δανεισμού.

Προσθέτουν δε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν απόντα από τις διαβουλεύσεις «θα επιχειρήσει προσωπικά να δοθεί μια ώθηση στον επικείμενο νέο γύρο διαβουλεύσεων».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου