Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη Βέροια...


18-06-2011-3333Μόνο ως μεγαλόπνοο μπορεί να χαρακτηριστεί το έργο του νέου Αστικού Τοπίου της Βέροιας ή αλλιώς της νέας Αστικής Ανάπλασης του Ιστορικού και όχι μόνο κέντρου, όπως παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα στου Δημοτικού Συμβουλίου. Το καλό είναι πως η χρηματοδότηση είναι εκτός απροόπτου σίγουρη, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Τι θέλουμε τελικά;
Όσον αφορά τη μελέτη που παρουσιάστηκε με όλες τις παρεμβάσεις στις κυριότερες περιοχές και δρόμους της Βέροιας, πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τι ακριβώς επιθυμούμε για αυτή την πόλη.
Επιθυμούμε να συνεχιστεί αυτή η χαώδης κατάσταση, όπου το μόνο που καταφέρνουμε είναι να φέρνουμε συνέχεια περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης; Ή να απελευθερωθεί το κέντρο προς όφελος των πεζών και της αγοράς.
Να διευκολυνθεί ο πεζός
Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία περισσοτέρων χώρων για να κινούνται ελεύθερα οι πολίτες της Βέροιας και η αποσυμφόρηση του κέντρου από τα αυτοκίνητα. Βέβαια, για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο θα πρέπει σταδιακά ν’ αλλάξουν νοοτροπία και οι πολίτες. Με άλλα λόγια δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις εντός πόλεως, ούτε να έχουμε την απαίτηση να παρκάρουμε έξω από το μαγαζί που κάνουμε ψώνια!
Η σύνδεση των δύο μελετών
Το ζήτημα είναι λοιπόν να περπατάμε περισσότερο και να χαιρόμαστε τουλάχιστον το κέντρο της πόλης μας. Ίσως έτσι έρθει και αυτή η πολυπόθητη τόνωση των εμπορικών καταστημάτων, όπως συμβαίνει σε όλα τα φιλικά για τους πεζούς κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων.
Περισσότερος χώρος για τους πεζούς στο κέντρο σίγουρα σημαίνει λιγότερες θέσεις στάθμευσης. Η μελέτη προβλέπει ότι οι θέσεις δεν θα μειωθούν, απλά θα μεταφερθούν λίγο πιο έξω. Σε αυτό το σημείο θα παίξει ρόλο και η πολυαναμενόμενη κυκλοφοριακή μελέτη. Εδώ είναι και το στοίχημα, η σύνδεση της μελέτης Αστικού Τοπίου με την Κυκλοφοριακή Μελέτη του Δήμου Βέροιας. Ελπίζουμε πως θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου