Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Έρχονται τα Laptop που θα φορτίζονται πληκτρολογώντας.


Αυστραλοί ερευνητές έχουν υπολογίσει έναν τρόπο να αξιοποιήσουν την ενέργεια που παράγουμε κατά την πληκτρολόγηση για να τροφοδοτήσουν ένα φορητό υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας τον «πιεζοηλεκτρισμό» (piezoelectrics), αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο στους αναπτήρες που δημιουργούν μια σπίθα από την τριβή ενός πιεζοηλεκτρικού κρύσταλλου.

 Για να τροφοδοτηθεί όμως ένας...
φορητός υπολογιστής, μια πολύ πιο λεπτή ταινία πιεζοηλεκτρικού υλικού θα πρέπει να αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας. Θα πρέπει να είναι τόσο λεπτή, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα ηλεκτρονικά μέρη και να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία από gadgets.

Στo GizMag ένα από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Dr Madhu Bhaskaran, δήλωσε:
 «Η δύναμη του πιεζοηλεκτρισμού μπορεί να ενσωματωθεί σε αθλητικά παπούτσια για να φορτίζουμε τα κινητά μας τηλέφωνα, σε φορητούς υπολογιστές ώστε να τροφοδοτηθούν μέσω της πληκτρολόγησης ή ακόμα και για τη μετατροπή της αρτηριακής πίεσης σε μια πηγή ενέργειας για βηματοδότες, δημιουργώντας ουσιαστικά μια αιώνια μπαταρία»

Οι επιστήμονες εξετάζουν επίσης τρόπους για την τροφοδότηση συσκευών με οθόνη αφής με πιεζοηλεκτρική ταινία, ώστε όλο αυτό το σύρσιμο πάνω στα κινητά αφής να μην πηγαίνει χαμένο.

Βρισκόμαστε άραγε κοντά στην δημιουργία μιας αιώνιας μπαταρίας, μιας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας;

http://www.gugoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου