Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τι σκέφτεται ο Αλέκος (Παπαδόπουλος);


Ο πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος περνάει τον καιρό του με ταξίδια, συζητήσεις με φίλους και διαρκή ενημέρωση για τα θέματα της οικονομίας- της ελληνικής και της ευρωπαϊκής. Παρ΄ ότι δεν βρίσκεται πλέον στην ενεργό πολιτική, καθώς πριν από τις εκλογές του 2009 ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, θεωρείται ένας από τους πιο ενημερωμένους και αξιόπιστους πολιτικούς στα θέματα της οικονομίας.
Το όνομά του συζητήθηκε έντονα στις πρόσφατες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Λ. Παπαδήμο πριν από τον ανασχηματισμό. Στο υπουργείο Οικονομικών εγκαταστάθηκε τελικώς ο κ. Ευ. Βενιζέλος, οπότε το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ηπειρώτης πρώην υπουργός την ώρα που επισκεπτόταν τις πηγές του Αχέροντα και η πρόταση να αναλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα πρέπει να τον εξέπληξαν...

Διακομματική πρόσκληση

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν είναι εύκολο σε έναν τόσο πολιτικοποιημένο πολίτη, με βαθιά συναίσθηση της δυσκολίας στην οποία βρίσκεται η χώρα, να αρνηθεί μια διακομματική πρόταση- στη Βουλή τον πρότεινε για επικεφαλής των αποκρατικοποιήσεων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ.Γ.

Καρατζαφέρης, αλλά συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Εμμ.

Κεφαλογιάννης. Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κάνει ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις, είπε σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι δεν αισθάνεται καμία πίεση, αντιθέτως πιέζει ο ίδιος εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα να προχωρήσει σε πιο θαρραλέες αποφάσεις στο μέτωπο τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής.

Αν άλλαζαν όμως αυτές οι αποφάσεις; Αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να το απαντήσει ο κ. Παπαδόπουλος.
Πηγή: vima.gr
O κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ποτέ ως τώρα δεν κατάφερε να γυρίσει τα νερά του ποταμού στο κόμμα του, με μια κοφτή απάντηση απέρριψε την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Ωστόσο, επειδή η φιλία τους κρατά πολλά χρόνια, συμφώνησαν να κουβεντιάσουν από κοντά την ερχόμενη εβδομάδα κάποιες ιδέες που έχει ο υπουργός Οικονομικών για την έξοδο από την κρίση.
Υπενθύμισε την «πάγια και διαχρονική» άποψή του ότι είναι υπέρ των καθολικών αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι οι απλές μετοχοποιήσεις δεν έχουν αποδώσει και ότι έχουν παράξει μόνο αμφίβολης αξίας έσοδα. Για τον λόγο αυτό πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα εξυγιανθεί, θα μπορέσει να απαλλαγεί από διάφορες δουλείες και θα αναπτυχθεί μόνο μέσω των καθολικών αποκρατικοποιήσεων.

Από αυτές εξαιρεί ελάχιστες επιχειρήσεις, στρατηγικής σημασίας, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνει αυτές της ενέργειας και των υδάτων, στις οποίες θα μπορούσε το κρά τος να κρατήσει μικρό μέρος των μετοχών τους χωρίς να αναιρείται η έννοια της καθολικότητας. Εφ΄ όσον οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τις αποκρατικοποιήσεις δεν βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να συγκρουστεί μέχρι τέλους με συνδικαλιστές, αλλά κυρίως με τους βουλευτές της, οι οποίοι αντιδρούν σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, ο πρώην υπουργός ένιωσε ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα διεκπεραιώσει μια πολιτική την οποία δεν πιστεύει.

Οσοι γνωρίζουν καλά τον πρώην υπουργό επιμένουν ότι οι ενστάσεις του είναι κυρίως πολιτικές. Εκτός από τον κ. Κ. Σημίτη ήταν ο μοναδικός πολιτικός που από το 2008 προσπάθησε να αφυπνίσει τα κόμματα για τον επερχόμενο κίνδυνο της χρεοκοπίας. Κατήγγειλε με επιμονή τον «ιδιότυπο λαϊκισμό που διατρέχει το πολιτικό σύστημα» , ζητούσε «συθέμελες αλλαγές για να απελευθερωθούν οι σχολάζουσες δυνάμεις της οικονομίας, αλλά και η ίδια η κοινωνία από τα στερεότυπα που τη διατηρούν καθηλωμένη» , και μιλούσε για ένα «νέο πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει στη χώρα».

Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το γεγονός ότι εξέδωσε το βιβλίο «Τα βήματα του Εστερναχ», το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από μια διαρκή προειδοποίηση για τα δεινά που περιμένουν τη χώρα αν δεν αλλάξει πορεία. Υπάρχουν όμως και προσωπικές αιτίες: ο κ. Παπαδόπουλος είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση το 2008 από συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι τον είχαν χαρακτηρίσει «υπονομευτή», εξαιτίας της άποψής του ότι δεν μπορεί να υπάρχουν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών. Ο ίδιος αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία μιλούσε για «περιφερόμενους συκοφάντες» και καλούσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να πάρει θέση επί αυτής της κατηγορίας. Εκτοτε το γυαλί ράγισε ανάμεσα στον ίδιο και στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και από ό,τι φαίνεται δύσκολα θα ξανακολλήσει.

Το σημερινό πολιτικό περιβάλλον φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στα ζητούμενα του κ. Παπαδόπουλου. Επιπλέον, ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης είναι αμφίβολος, άρα κινδυνεύει να μείνει στη μέση άλλη μία προσπάθεια. Αν δεν γίνουν όμως συθέμελες αλλαγές σε αυτό το μεταίχμιο για τη σωτηρία ή για την κατάρρευση της χώρας πότε θα δοθεί ξανά η ευκαιρία; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου