Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Με διάλυση απειλεί τους οίκους αξιολόγησης η Βίβιαν Ρέντινγκ

Με διάλυση απειλεί τους μεγαλύτερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης η ευρωπαία επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Βλέπω δύο δυνατότητες: Είτε τα κράτη της G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις οίκους (...). Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί (αντίστοιχοι) οίκοι...», τονίζει η κ. Ρέντινγκ.

Οι οίκοι Moody's, Standard & Poor's και Fitch κυριαρχούν σήμερα στην αγορά αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων και κρατών.
Η πρόσφατη απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, η οποία εφαρμόζει ήδη ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, προκάλεσε έντονη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δύναμη αυτών των οργανισμών, οι οποίοι κατηγορούνται για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
«Δεν είναι δυνατόν ένα καρτέλ τριών αμερικανικών εταιρειών να αποφασίζει τη μοίρα ολόκληρων κρατών κράτη και των πολιτών τους», επισημαίνει η κ. Ρέντινγκ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου