Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Φιλική στον Πρωθυπουργό η Κως (VIDEO)

 Κως: Μήνυμα στους πολίτες «να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της καταστροφολογίας» έστειλε από την Κω, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο Πρωθυπουργός .....

«Εμείς έχουμε αντέξει και θα αντέξουμε για να πάμε τη χώρα σε καλύτερες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και το έχει αποδείξει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου.



Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων του νησιού, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθεια που ξεκίνησε για τη σωτηρία της χώρας. Στο τραπέζι τέθηκαν τουριστικά ζητήματα της περιφέρειας αλλά και προβλήματα της Δωδεκανήσου.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν οι υφυπουργοί Πολιτισμού  Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, Προστασίας του πολίτη Μανώλης Όθωνας και Θαλασσίων Υποθέσεων Μανώλης Λίτινας. Παρόντες, ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νίκος Ζωίδης και Γιώργος Κασσάρας και πλήθος στελεχών και παραγόντων της περιοχής.


Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περπατήσει και να χαιρετίσει Κώους πολίτες που τον υποδέχθηκαν θερμά.Σημεία από το κλείσιμο της συνάντησής του Πρωθυπουργού, με τους εκπροσώπους φορέων στην Κω, για θέματα τουρισμού. "Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου, από τη μία μεριά, είχαμε και ακόμη έχουμε τη μεγάλη κρίση του χρέους και των ελλειμμάτων.


Και από την άλλη, φορτωθήκαμε ευθύνες πολλών δεκαετιών, και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά και ο Ελληνικός λαός, προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Καταφέραμε να σταθούμε όρθιοι. Καταφέραμε να έχουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Και τώρα, γίνεται μια προσπάθεια, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα των ελλειμμάτων, αλλά και το μεγάλο βάρος του χρέους, το οποίο επικρέμεται ως απειλή πάνω από τον Ελληνικό λαό. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε και που θα συνεχίσουμε να κάνουμε.


Αυτό όμως, δυστυχώς, κατά ένα μέρος, μας έχει αφαιρέσει πολύ χρόνο από την προώθηση του υπόλοιπου έργου μας, διότι τρέχουμε - το βλέπετε και το είπατε κι εσείς  και κάθε μέρα έχουμε δημοσιεύματα και αναλύσεις από διάφορους, καθώς όλοι έχουν γίνει «ειδικοί» για την Ελλάδα. Όλοι έχουν γίνει «ειδικοί» για το πώς θα χειριστούμε το χρέος! Δεν υπάρχει κανένας, που να μη λέει την άποψή του. Και βεβαίως, αυτές οι απόψεις χρησιμοποιούνται από κάποιους πολύ εύκολα, αλλά και με ένα τρόπο πάρα πολύ αρνητικό, για να δημιουργούν πανικό.


Και δυστυχώς, κι ένα μέρος των Μέσων Ενημέρωσης δημιουργεί πανικό, για να έχει ακροαματικότητα, για να έχει τηλεθέαση. Και άλλοι, βεβαίως, το κάνουν γιατί ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας μας. Θέλετε για μικροκομματικούς λόγους; Θέλετε για κερδοσκοπικούς λόγους, διότι έχουν «παίξει» λεφτά στο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Εμείς έχουμε αντέξει, όμως. Και θα αντέξουμε και θα πάμε και σε μια καλύτερη κατάσταση  νομίζω πολύ καλύτερη, με τις διαπραγματεύσεις που κάνουμε σε αυτό τον τομέα.


Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν έχουμε μπροστά μας τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση, για να βάλουμε σωστές βάσεις στη χώρα μας, γιατί η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες. Και όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, το είπα κι εγώ, με τρόπο αξιοπρεπή και με περηφάνια. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανέναν.


Έχουμε τεράστιες δυνατότητες και, όσο δουλεύουμε συλλογικά, όσο δουλεύουμε μαζί, όσο φεύγουμε από αγκυλώσεις, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Το έχουμε αποδείξει, ξέρουμε ότι οι Έλληνες όταν θέλουν μπορούν. Ξέρουμε επίσης ότι ο Έλληνας, όταν φεύγει στο εξωτερικό και βρίσκεται σε ένα άλλο περιβάλλον, αμέσως διαπρέπει. Ξέρουμε ότι υπάρχουν τα καλά παραδείγματα, όπως κι εδώ, στην Κω, αλλά και αλλού, που μας εμπνέουν και πρέπει να μας εμπνέουν.


Και αυτή την αξιοπρέπεια, πρέπει όχι μόνο να τη διατηρήσουμε, αλλά και να την ενισχύσουμε, απέναντι σε τόσους που, αυτή τη στιγμή και όλους αυτούς τους μήνες, μας λοιδορούν με μεγάλη ευκολία, και να αποδείξουμε ότι είμαστε πρότυπο σε πάρα πολλούς τομείς. Αυτό είναι σίγουρο. Κάποιος μίλησε για την ανασφάλεια που υπάρχει σήμερα και το κατανοώ απόλυτα  υπάρχουν νέα δεδομένα κάθε μέρα.


Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, όμως, είναι ότι εμείς, ως Κυβέρνηση, έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη πορεία: ξέρουμε πού πάμε. Το ότι τα δεδομένα αλλάζουν, είναι γεγονός, πολλές φορές, μάλιστα, και σε διεθνές, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο  βλέπετε ότι και η ίδια η Ευρώπη αλλάζει κάθε μέρα. Όταν ξεκινήσαμε εμείς, και η Μέρκελ, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μας έλεγαν «φτιάξτε τα εσείς, κάντε εσείς τις αλλαγές σας και όλα θα πάνε καλά».


Και τους είπα εξ αρχής ότι εμείς θα κάνουμε τις αλλαγές, αλλά το πρόβλημα που ζούμε, δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρύτερο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο έχει οργανωθεί το ευρώ. Πρέπει να δούμε αυτές τις αδυναμίες. Δεν μπορεί ένας Έλληνας επιχειρηματίας, παραδείγματος χάριν, να παίρνει σήμερα ένα δάνειο, με επιτόκιο πολύ πιο υψηλό από έναν Γερμανό. Παλαιότερα, ήταν διαφορετικά, έπαιρνε δάνειο με περίπου ίδιο επιτόκιο με τον Γερμανό.


Σήμερα, όμως, είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, που ακόμα και να τη μειώσουμε λίγο, πάλι δεν θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός. Άρα, αυτά πρέπει να τα δούμε. Πρέπει να δούμε τους οίκους αξιολόγησης, πρέπει να δούμε τα CDS, τα παράγωγα που κερδοσκοπούν, πρέπει να δούμε την φοροδιαφυγή στους φορολογικούς παραδείσους και να συνεργαστούμε από κοινού. Δυστυχώς, βγήκαμε αληθινοί, με την έννοια ότι σήμερα πια, ακόμη και η Ιταλία απειλείται.


Και βεβαίως, αν σήμερα είναι η Ιταλία, γιατί δεν θα είναι αύριο η Γαλλία, ακόμη και η Ολλανδία ή η Γερμανία; Πιστεύω ότι αυτό έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα ανασφάλειας στον Έλληνα πολίτη. Είναι το πρώτο που λέω κι εγώ, όταν πηγαίνω στους εταίρους μας. Τους λέω, «μην περιμένετε να έρθει να επενδύσει κάποιος ή να έχουμε σοβαρή ανάπτυξη, εάν δεν αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας». Νομίζω όμως ότι πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, ως προς το τι κάνει η Κυβέρνηση. Είμαστε στο σωστό δρόμο.


Και πιστεύω ότι και η Ευρώπη θα κατανοήσει τις δικές της ευθύνες. Θα είναι τον επόμενο μήνα; Θα είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, που θα πάρουμε τις πολύ σημαντικές αποφάσεις; Όχι ότι θα έχει τελειώσει η δουλειά, θα έχει όμως ηρεμήσει η κατάσταση, για να μπορούμε να αφιερωθούμε πια στις μεγάλες αλλαγές εντός της χώρας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που, μια τέτοια μέρα, που έχετε κι εσείς πολλή δουλειά, είστε μαζί μας και συζητάμε. Καλή συνέχεια και θα είμαστε κοντά σας". 

papandreou kw plana from NewsKosmos.com on Vimeo.    troktiko 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου