Οι πλούσιοι έχουν κι αυτοί τα δικά τους βάσανα από την κρίση που βούλιαξε τις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το ξεπούλημα στα χρηματιστήρια
που ξεκίνησε από τις 26 Ιουλίου, η
κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών στις
κεφαλαιαγορές..του πλανήτη μειώθηκε κατά τουλάχιστον 7,8 τρισεκατομμύρια
δολάρια, αφού μόνο η βουτιά στις αρχές της εβδομάδας μείωσε την αξία των...
εισηγμένων κατά 2,5 τρισ. δολάρια.
που ξεκίνησε από τις 26 Ιουλίου, η
κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών στις
κεφαλαιαγορές..του πλανήτη μειώθηκε κατά τουλάχιστον 7,8 τρισεκατομμύρια
δολάρια, αφού μόνο η βουτιά στις αρχές της εβδομάδας μείωσε την αξία των...
εισηγμένων κατά 2,5 τρισ. δολάρια.
Μεγιστάνες που κρατούν τα ηνία κολοσσών έχασαν δισεκατομμύρια από τις προσωπικές του περιουσίες. Τις μεγαλύτερες απώλειες στη Βρετανία υπέστη στις αρχές του μήνα ο μεγιστάνας της χαλυβουργίας και έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο ινδικής καταγωγής Λάκσμι Μίταλ που είναι το αφεντικό της Arcelor Mittal, όπως έγραψαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου και η «Ντέιλι Μέιλ».
20% σε μία εβδομάδα. Ο Μίταλ ελέγχει το 40% της εταιρείας, η μετοχή της οποίας μόνο την πρώτη εβδομάδα του μήνα υπέστη απώλειες που πλησίασαν το 20%.
Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας της χαλυβουργίας, που απασχολεί 320.000 εργαζόμενους σε 60 χώρες, πάντως, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Ζει στην πρώην κατοικία του μεγιστάνα της Φόρμουλα 1 Μπέρνι Εκλστον, στο Κένσιγκτον, την οποία αγόρασε το 2004 έναντι 65 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την «Ντέιλι Μέιλ».
Στα εμπορεύματα. Αλλος μεγάλος χαμένος από την πτώση στις τιμές των μετοχών παγκοσμίως είναι ο Ιβάν Γκλάσενμπεργκ, το αφεντικό της Glencore International που ειδικεύεται στην αγορά εμπορευμάτων.
Ο Γκλάσενμπεργκ, που κατέχει το 15,8% της Glencore, είδε τις μετοχές της την πρώτη εβδομάδα του μήνα να υποχωρούν κατά 13%.
Και Ελληνες. Μείωση της αξίας των μετοχών του είδε κι ένα άλλο στέλεχος της Glencore, ο έλληνας Τέλης (Αριστοτέλης) Μυστακίδης, ο δεύτερος τη τάξει στην εταιρεία. Ο κ. Μυστακίδης, που κατέχει το 6% της Glencore, μπήκε κι αυτός στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας - κολοσσού στο εμπόριο πρώτων υλών, τον Μάιο.
Πλήγμα δέχτηκε επίσης ο ιδρυτής της EasyJet Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος είδε την περιουσία του την πρώτη εβδομάδα να μειώνεται κατά 62 εκατ. και πλέον να ανέρχεται σε 627 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με την «Ντέιλι Μέιλ», άλλος ένας Βρετανός που έχασε από την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών είναι ο επιχειρηματίας Μάικ Ασλεϊ, το αφεντικό της Νιούκαστλ και ιδιοκτήτης της Sports Direct International.
Ακόμη μεγαλύτερη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση τιμών των μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους όλοι αυτοί οι μεγιστάνες είναι αρκετά μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί η πτώση που σημείωσαν οι αγορές από τις αρχές της εβδομάδας ιδιαίτερα μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's.tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου