Τα γιορτινά της φοράει σήμερα η χώρα μας με τους πιστούς να συρρέουν στους ναούς προκειμένου να τιμήσουν την γιορτή της Μεγαλόχαρης!
Οι πλατείες των χωριών σε εορταστικό κλίμα, οι κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στήνουν γλέντια για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και οι πιστοί προσεύχονται και ευχαριστούν για το.....
«θαύμα» της Παναγίας. Η μεγαλύτερη, κάθε καλοκαίρι, θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων, στην "καρδιά" των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές.
Για δεύτερη χρονιά οι Έλληνες του Πόντου θα βρεθούν στην Παναγία της Σουμελά στην Τραπεζούντα όπου ήδη έχει αρχίσει να συρρέει πλήθος κόσμου για να τιμήσει την Κυρά – Παναγιά του Πόντου.
Στην σημερινή λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Δημήτριο.
«Ταξιδέψτε» σε μερικά έθιμα του Δεκαπενταύγουστου
Εκτός από την Παναγία της Τήνου, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, που τον Δεκαπενταύγουστο προσελκύουν πλήθος προσκυνητών, στην υπόλοιπη Ελλάδα διοργανώνονται μικρά και μεγάλα πανηγύρια που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.
Για την ιδιαίτερη φήμη του, την ειδυλλιακή τοποθεσία, το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας συμμετεχόντων, αξίζει προσοχής το πανηγύρι στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, όπου στήνεται ένα και μοναδικό τραπέζι για όλους, ντόπιους κι επισκέπτες.
Το πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής, στην Τζιά, διοργανώνεται κάθε χρόνο στον απότομο βράχο στα βορειοανατολικά της Ιουλίδας, που ατενίζει από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου.
Κατάνυξη στην Παναγία στην Όλυμπο της Καρπάθου, με τη δύσκολη πρόσβαση στο σημείο να μην εμποδίζει τους πιστούς να την επισκεφθούν για να προσκυνήσουν την ημέρα αυτή.
Ένας από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγιάς πραγματοποιείται στο νησί της Νισύρου. Εδώ γιορτάζεται το Nιάμερο της Παναγίας, που ξεκινά στις 6 Aυγούστου, γιορτή της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Τα φώτα στρέφονται στο νησί της Ορθοδοξίας, την Πάτμο, όπου οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης.
Στα Ζαγοροχώρια το κλίμα είναι εορταστικό καθώς κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τριήμερες εκδηλώσεις που προσφέρουν ατελείωτο γλέντι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς.
Ένα από τα μεγαλύτερα τραπέζια "στρώνεται" στην Θάσο. Πιστοί που συρρέουν στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Παναγιά της Θάσου απολαμβάνουν υπέροχες γεύσεις και άφθονο κρασί.
Στα μεγαλύτερα σε διάρκεια πανηγύρια ξεχωρίζουν αυτά της Παναγίας της Σπηλιανής στη Νίσυρο, όπου οι εορτασμοί για το Δεκαπενταύγουστο διαρκούν εννέα μέρες. Το πανηγύρι στο Τσεπέλοβο, στην Τύμφη Ιωαννίνων, διαρκεί τρεις ημέρες. Παραπάνω από μία ημέρες κρατάει και το πανηγύρι στην Αγιάσο της Λέσβου, οι προετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν ήδη από τις αρχές Αυγούστου.
Στην Αλόννησο, οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά και συνοδεύοντας τη σπεσιαλιτέ της ημέρας, γίδα με μακαρόνια, με άφθονο ντόπιο κρασί.
Κανένα πανηγύρι δεν είναι το ίδιο χωρίς την παραδοσιακά μουσική: στην Παναγία της Κάσου, ακούγονται παραδοσιακές λύρες και λαούτα, ενώ σε τέσσερα χωριά της Καρπάθου -τις Μενετές, τις Πυλές, το Απέρι και τον Όλυμπο- το ρυθμό δίνουν λαούτα, λύρες και τσαμπούνες. newsbomp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου