Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τα νέα μέτρα και ο "φόβος" της κάλπης


Τα νέα μέτρα και ο "φόβος" της κάλπης
Η θύελλα των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος φέρνει κατά πολλούς ακόμη πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί τώρα μήπως καταγραφούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν θα υπερψηφίσουν τη νέα δέσμη μέτρων. Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει αυτή τη στιγμή μόλις 154 βουλευτές το καθιστά ευάλωτο σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Εάν υπάρξουν δύο ή τρεις βουλευτές που θα δηλώσουν πως δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα νέα μέτρα, καθώς πλήττουν πολίτες που δεν ευθύνονται για την κρίση, τότε το πολιτικό σκηνικό θα πάρει φωτιά. Ο πρωθυπουργός θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να στήσει κάλπες, αφού δεν θα μπορεί πλέον να κυβερνήσει. Πάντως ο κ. Παπανδρέου στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο θέλησε να κατεβάσει τους τόνους και ζήτησε από όλους να σταματήσουν την εκλογολογία προκειμένου να συνεχίσει η κυβέρνηση αταλάντευτη το έργο της.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ανησυχία μονάχα για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να καταψηφίσουν τα μέτρα, αλλά ακόμη και για υπουργούς που δεν θα είναι πρόθυμοι να προωθήσουν το μεταρρυθμιστικό έργο. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση διαπραγματευόταν με την τρόικα τα νέα μέτρα και ζητούμε αλλαγή κάποιων εξ αυτών, όταν είδε ότι αποχωρεί, αποφάσισε να αναδιπλωθεί υιοθετώντας ό,τι ακριβώς έχει ζητηθεί από τους δανειστές μας. Αυτό προκαλεί τώρα μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις που μεταφράζονται σε απεργίες και συλλαλητήρια το προσεχές διάστημα.

Η Κομισιόν πάντως μέσω του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις απέδειξαν ότι υπήρχε συμπληρωματική δουλειά να γίνει. Η τρόικα επιστρέφει, μόλις η ελληνική κυβέρνηση ενημερώσει ότι είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες» σημείωσε.

Στον αντίποδα, την εκτίμησή του ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν αποδίδει εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε: «Η Αθήνα ίσως δεν μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές στον προβλεπόμενο χρόνο και οι Ελληνες μπορεί να χρειαστεί να δεχτούν μείωση του βιοτικού τους επιπέδου».

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία δηλώνει έτοιμη για πρόωρες εκλογές, όπως σημείωσε και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς σε συνάντηση-δεξίωση που είχε χθες το βράδυ με τους «γαλάζιους» βουλευτές και ευρωβουλευτές στη Συγγρού. Συμπληρωματικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «επιβεβαιώθηκε ότι η αναχώρηση της τρόικας ήταν σαφής προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Στράφηκε δε ειδικότερα κατά του κ. Βενιζέλου, καθώς «αποκαλύφθηκε πανηγυρικά ότι έλεγε ψέματα την περασμένη Τετάρτη, όταν διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν διακόπηκαν και ότι η ξαφνική αναχώρησή της από την Αθήνα ήταν δήθεν... προγραμματισμένη».



esspressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου