Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μπεγλίτης: "Πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά"

Μπεγλίτης: "Πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά"
Σαφές μήνυμα ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε πως «θα ζήσουμε πιο φτωχά» για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης, στέλνει με συνέντευξή του στα Νέα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, επισημαίνοντας ότι γι' αυτές τις «συντεταγμένες και συνειδητές» θυσίες, που πρέπει αμέσως να αναληφθούν «οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο», η χώρα χρειάζεται ένα «κοινωνικό συμβόλαιο».

«Ο ελληνικός λαός, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις και οι φορείς εκπροσώπησής τους, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν την εκρηκτική κατάσταση, τους υπαρκτούς κινδύνους για την πατρίδα μας και να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες τους. Η Ελλάδα θα αποτρέψει την περιθωριοποίηση και τις ανυπολόγιστες συνέπειες για τον συλλογικό μας βίο και την εθνική συνοχή μόνο με επώδυνες θυσίες που θα πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα και με δίκαιο τρόπο» δηλώνει ο υπουργός, σημειώνοντας:

«Οι τελευταίες ημέρες πιστεύω ότι ορίζουν το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Εάν δεν προχωρήσουμε αμέσως σε συντεταγμένες και συνειδητές θυσίες, ο δρόμος της εσωτερικής κοινωνικής σύγκρουσης θα είναι ανοικτός».

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την κρίσιμη ώρα, η χώρα χρειάζεται ένα 'κοινωνικό συμβόλαιο' για τις αναγκαίες θυσίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι θα ζήσουμε πιο φτωχά για να δημιουργήσουμε, συλλογικά, τις συνθήκες ανασυγκρότησης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μπεγλίτης λέει ότι «η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί εθνική συνεννόηση, αλλά και διακριτούς θεσμικούς ρόλους για την αντιμετώπισή της». Τονίζει όμως ότι μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει «το πώς θέλει να κυβερνηθεί και με ποιες μορφές συνεργασίας». «Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς καθυστερήσεις, τη διακυβέρνηση και την εθνική προσπάθεια για να σωθεί η χώρα» σημειώνει.

Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Άγκυρας και στο ερώτημα εάν πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ο υπουργός Άμυνας επισημαίνει:

«Οι εξελίξεις στην περιοχή μάς επιβάλλουν ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στους χειρισμούς μας και όχι συναισθηματική διαχείριση. Η ψύχραιμη στάση μας, που συνοδεύεται από πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, έχει δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό και διεθνές 'ανάχωμα' στις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας».

Δηλώνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει «μια ενεργητική στρατηγική δράσεων και όχι αντιδράσεων και επιλέγουμε τον χρόνο των αποφάσεών μας, σύμφωνα με το πρωτογενές συμφέρον της πατρίδας μας».



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου