Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμο ταξίδι Βενιζέλου στις ΗΠΑ

 


Μέσα σε κλίμα έντονης δυσπιστίας και με τα σενάρια για «ντόμινο» ύφεσης να πληθαίνουν σε όλο τον πλανήτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον. Πολλοί μάλιστα χαρακτηρίζουν το ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ως το πιο κρίσιμο που έχει πραγματοποιήσει υπουργός Οικονομικών τα τελευταία 10 χρόνια...

Με τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να είναι πλέον ασφυκτικές, ο Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα και να βάλει ένα τέλος, έστω και προσωρινό, στα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες με την Τρόικα, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την αποχώρηση των δανειστών από την Αθήνα, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «παγώσει». Η συνάντηση με τον κ. Τόμσεν κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα προσπαθήσει να πιέσει και να επισπεύσει τις αποφάσεις των ιδιωτών επενδυτών να μετάσχουν μαζικά στο εληνικό roll-over.
Ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις και με τους μεγαλοτραπεζίτες του IIF για να τους ζητήσει να μπουν πιο ενεργητικά στο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.

Το σαββατοκύριακο θα βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα όχι μόνο ο κ. Νταλάρα του IIF και ο κ.Άκερμαν της Deutsche Bank, αλλά και περίπου 1300 μεγαλοστελέχη αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να άρει τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι αμφισβητίες της χώρας μας στο ΔΝΤ, κυρίως Βραζιλιάνους, ώστε να στηρίξουν και εκείνοι από την πλευρά τους τα σχέδια της Κριστίν Λαγκάρντ για διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί επίσης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν Όλι Ρεν, καθώς και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

newsbomp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου