Σε ακραίες συμπεριφορές οδηγούνται οι πολίτες, αφού μία μεγάλη μερίδα φορολογουμένων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να καταβάλλει τα αλλεπάλληλα χρεωστικά που καταφθάνουν.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα νοικοκυριά «υποδέχθηκαν» το μπουγιουρντί με τον συνδυασμό της έκτακτης εισφοράς στην εφορία, ενώ από την Τετάρτη οι πολίτες υπολογίζουν σε καθεστώς τρόμου την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα.
Ο συνδυασμός αυτός καταλήγει στο σύνθημα «Δεν πληρώνω», που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος της πολιτικής παρέμβαση της Αριστεράς.
Στην πραγματικότητα, η πρώτη αντίδραση μεγάλου αριθμού πολιτών οι οποίοι δηλώνουν αδυναμία να καταβάλλουν τους έκτακτους φόρους είναι απολύτως ειλικρινής. Η διαφαινόμενη «στάση πληρωμών» από τους μη έχοντες και ολίγα κατέχοντες, όμως, έχει συνυπολογιστεί από τους τεχνοκράτες του Υπ. Οικονομικών.
Σε μία κυνικού χαρακτήρα δημόσια δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, ειπώθηκε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου του υπολόγισαν τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο επί των ακινήτων, αφαιρώντας εκ των προτέρων μεγάλο αριθμό από το πελατολόγιο της Δ.Ε.Η., ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει, και μάλιστα αμέσως, τα απαιτούμενα μέσω του λογαριασμού του Οκτωβρίου.
Με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί, λόγω των πολιτικά αστόχων έως και ανοήτων χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία κατέληξε να διπλασιάσει έως και να τετραπλασιάσει σε ορισμένες περιπτώσεις το νέο χαράτσι επί των ακινήτων, σε συνδυασμό με την αδυναμία να προβληθούν πειστικά επιχειρήματα ως προς την τελικά αποδοτικότητα αυτών των μέτρων, αν δηλαδή θα είναι αρκετά για να καλύψουν τα ελλείμματα, τα κόμματα της Αριστεράς τάχθηκαν τελικά υπέρ του συνθήματος της κοινωνικής ανυπακοής.
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην απόλυτη αδυναμία της κυβέρνησης να καθορίσει ένα λογικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από τη δίνη των ελλειμμάτων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανηφορίζει για τη Θεσσαλονίκη, με βασικό όπλο στη φαρέτρα του το σύνθημα περί επαναδιαπραγμάτευσης του (των) Μνημονίων.
Η κυβέρνηση, παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα και παρά τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τους Σαρκοζί και Μέρκελ, ΔΕΝ έχει λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η εκταμίευση θα εξαρτηθεί από τον λογιστικό έλεγχο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη σύνοδο του Eurogroup τη Παρασκευή και το Σάββατο στην Πολωνία. Μόνον κατόπιν συλλογικής έγκρισης των χωρών μελών της Ευρωζώνης και με την απόφαση των Βρυξελλών αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα τη Δευτέρα, ώστε να ολοκληρώσει την περίφημη πλέον... 5η αξιολόγηση του προγράμματος για την ελληνική οικονομία.
Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση εισήλθε σε φάση «μηχανικής εκτέλεσης των συμπεφωνημένων» με την τρόικα, δίχως πλέον να διαθέτει -έστω και ελάχιστα- περιθώρια αυτόνομης πολιτικής επιλογής.
Με τα διαθέσιμα της χώρας να έχουν εξαντληθεί και με την προοπτική να επαναληφθεί το σκηνικό απόλυτης κρίσης στα τέλη Δεκεμβρίου, με πρόσχημα ή και άλλοθι την καταβολή της 7ης δόσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, υπονόησε πως ενδεχομένως να μειωθούν οι συντάξεις του Δημοσίου.
Πρόκειται, άραγε, για αλυσίδα μέτρων που προαναγγέλλονται εν όψει της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2012, ο οποίος κατόπιν συμφωνίας Παπανδρέου - Σαμαρά, για πρώτη φορά, θα ψηφιστεί πριν από την 31 η Οκτωβρίου στη Βουλή;
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου