Αντιμέτωπη με την κοινωνική αντίδραση, αλλά και την αντίθεση βουλευτών του ΠΑΣΟΚγια την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα μέτρα που εισάγονται με το πολυνομοσχέδιο, η κυβερνητική ηγεσία αναζητεί τρόπους κατευνασμού της κοινωνίας και σταθεροποίησης της κατάστασης στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Χθες, στην πολύωρη συνεδρίαση -άτυπη- του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράσθηκε αγωνία για τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, αλλά και για την ψηφοφορία της Πέμπτης, επί του πολυνομοσχεδίου, καθώς η υπερψήφισή του -και μάλιστα χωρίς αλλαγές στα κρίσιμα άρθρα του, όπως το 37- είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για τη χορήγηση της 6ης δόσης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπήρξε απολύτως κατηγορηματικός, ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλλαγές», και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η καταψήφιση ακόμη κι ενός άρθρου του πολυνομοσχεδίου «θα προκαλούσε μείζον πρόβλημα στη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας, εν όψει του μεγάλου διακυβεύματος της 23ης Οκτωβρίου».Την κρισιμότητα των στιγμών ανέδειξε με την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως «δίνουμε μια κρίσιμη εθνική μάχη να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα, να βάλουμε τέλος στα ελλείμματα και να περάσουμε σε πλεονάσματα».
Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός: «Δίνουμε μια κρίσιμη εθνική μάχη να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα». |
Οπως τόνισε, στη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Κυριακή, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαφυλάξει το κεκτημένο της συμμετοχής της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία και ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την απρόσκοπτη συνέχιση της καταβολής μισθών και συντάξεων.
Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, στις 4 μ.μ., θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει -για άλλη μια φορά- τα πατριωτικά αντανακλαστικά των βουλευτών του, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.
«Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπή, μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Πολλοί επιχείρησαν να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος, παρά τα συστημικά προβλήματα και πέραν της Ελλάδας. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση, να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.
Πλεονέκτημά μας είναι η συνεχής, σκληρή διαπραγμάτευση και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αναλάβαμε μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί, αλλά έχουμε αρωγό τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Λ. Κατσέλη: Καταψήφιση
Επιδιώκοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κυβερνητική ηγεσία αποφεύγει να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες, απέφυγε να αντιδράσει στην ενέργεια της κας Λούκας Κατσέλη, να καταψηφίσει το άρθρο 37.
Κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε αρμοδίως ότι, έως την ημέρα της ψηφοφορίας, υπάρχει η δυνατότητα «να αλλάξουν τα πράγματα ως προς τη στάση των βουλευτών», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι θεμελιώδεις αρχές του πολυνομοσχεδίου δεν αλλάζουν».
«Αλλαγή ρητορικής»
Η κυβερνητική ηγεσία, καθώς και το σύνολο σχεδόν των υπουργών, κατανοούν την ανάγκη να αλλάξει η ρητορική και η στάση απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν, καθώς αναγνωρίζεται ότι «είναι κομβικής σημασίας ζήτημα η διατήρηση της εθνικής ενότητας και η επίδειξη ψύχραιμης στάσης».
Οπως σημειώθηκε, δεν είναι ιδίας τάξης και σημασίας οι ενέργειες ανομίας, βίας και αυθαιρεσίας που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς, με την προβολή αιτημάτων που υπαγορεύονται από τη δύσκολη πραγματικότητα.
Αρκετοί υπουργοί επισήμαναν ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπίζουμε την κοινωνία ως συντεχνία», ενώ και ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε πως «η κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις θυσίες του λαού και κατανοεί τις αντιδράσεις της κοινωνίας».
Εξαίρεση από την εφεδρεία
Στο πνεύμα αυτό, κατά πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις, και προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την απεργία στις υπηρεσίες καθαριότητας, να εξαιρεθούν από την εφεδρεία όσοι εργάζονται σε αυτές και να υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνσή τους στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων.
Παρ' όλο που κυριάρχησε στην επικαιρότητα του διημέρου το κοινό άρθρο των τριών υπουργών -Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου, Ραγκούση- στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έγινε συγκροτημένη συζήτηση επί του περιεχομένου του.
Κατά πληροφορίες, οι κ.κ. Μπεγλίτης και Ξυνίδης σημείωσαν ότι δεν είναι πολιτικά αποδοτικό να διαχωρίζονται οι υπουργοί σε μεταρρυθμιστές και μη.
Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, η κα Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ. Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης -σε μια έμμεση αναφορά στους «τρείς»- τόνισαν ότι πρέπει να αποφεύγονται, στην παρούσα συγκυρία, κινήσεις και ενέργειες που πυροδοτούν και τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Ο τελευταίος, μάλιστα, φέρεται να είπε ότι «χρειαζόμαστε μια εθνική νίκη».
Συνεργασία με εκδότες
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, δέχθηκε, χθες αργά το βράδυ, τους εκδότες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρο Ψυχάρη, και της εφημερίδας «Εθνος», Γιώργο Μπόμπολα.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του «να επιτευχθεί η εθνική συνεννόηση, εν όψει των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται ο τόπος», ανέφεραν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με παράγοντες των ΜΜΕ και ευρύτερα θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα.
* Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ενημερώσει σήμερα τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, για τις εξελίξεις στην Ε.Ε., καθώς και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σημείωσε ότι, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, πρέπει το εσωτερικό μέτωπο να είναι αρραγές, γιατί «δεν περισσεύει κανείς».
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου