Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ο εισαγγελέας ζήτησε τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου



Ο εισαγγελέας ζήτησε τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου
Τις καταστάσεις με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπονής, προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει την παραπομπή τους στο Αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τα tanea.gr, το μέτρο που ισχύει από την 1η Αυγούστου προβλέπει ότι οι οφειλέτες ποσών άνω των 5.000 ευρώ μπορεί να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο, επειδή το αδίκημα είναι διαρκές, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης.

Πρόθεση, πάντως, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεγαλοοφειλετών.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η διαδικασία του Αυτοφώρου θα ακολουθείται για φορολογικά αδικήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 75.000 ευρώ αλλά και για «ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ».

Η παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία είναι επιβεβλημένη, όπως σημειώνει η εγκύκλιος, και «στις περιπτώσεις κατά τις οποίες «το ύψος τού διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ, κ.λπ., υπερβαίνει (σε ετήσια βάση) το ποσό των 75.000 ευρώ (άρθρο 18, παράγραφος 1, εδάφιο γ’ του Ν. 2523/1997), πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Αντίθετα, υπογραμμίζει ο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, η αυτόφωρη διαδικασία δεν ενδείκνυται για τα εγκλήματα του Ν. 1882/1990 (άρθρο 25, παράγραφος 1), όπου η οφειλή υπερβαίνει μόλις το ποσό των 5.000 ευρώ.

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι το θέμα της συνταγματικότητας της αυτόφωρης διαδικασίας θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι στον κ. Πεπονή αναμένεται να καταθέσει ο ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί, με αφορμή ισχυρισμούς που φέρεται να διατύπωσε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ για αναξιοποίητη λίστα φοροφυγάδων.

Ο κ. Κουσελάς θα καταθέσει ως πρώτος από τους μάρτυρες της προκαταρκτικής εξέτασης που ξεκίνησε έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία εμφάνιζαν τον πρώην υφυπουργό να συναρτά την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου