Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Sex, IRA και Eurovision στις ιρλανδικές εκλογές

Sex, IRA και Eurovision στις ιρλανδικές εκλογές
«Ηταν ένας γκέι, μία πρώην νικήτρια της Eurovision κι ένας τρομοκράτης…». Οχι, δεν είναι η αρχή ανέκδοτου, αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τριών εκ των υποψηφίων για την ιρλανδική προεδρία, που κάνουν την εκλογική αναμέτρηση της 27ης Οκτωβρίου πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

O ανεξάρτητος gay πολιτικός

Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα προγνωστικά, η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αποκτήσει ομοφυλόφιλο πρόεδρο, καθώς ο γερουσιαστής Ντέιβιντ Νόρις κατάφερε να αποσπάσει στο παραπέντε τη στήριξη τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων και να προσθέσει τελευταίος το όνομά του στο ψηφοδέλτιο. 


Η κίνησή του να κατέβει τελικά στις εκλογές χαρακτηρίζεται μεγάλη ανατροπή, δεδομένου ότι παρά το γεγονός πως όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρώτο το όνομά του, ο ανεξάρτητος πολιτικός Νόρις είχε αποφασίσει να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη τον περασμένο μήνα, όταν είχε γίνει γνωστό πως πριν από δεκατέσσερα χρόνια είχε ζητήσει την επιείκεια Ισραηλινού δικαστή για υπόθεση βιασμού. Στο εδώλιο βρισκόταν ο Ισραηλινός πρώην σύντροφός του, ο οποίος κατηγορούνταν για σεξουαλική σχέση με 15χρονο Παλαιστίνιο. Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά πλήγμα που δεχόταν ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Δουβλίνου κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Το πρώτο πλήγμα δέχτηκε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι πολιτικοί αντίπαλοί του «ξέθαψαν» συνέντευξη που είχε δώσει το 2002, στην οποία υπερασπιζόταν την αρχαιοελληνική παράδοση, όπου άντρες μεγαλύτερης ηλικίας αναλάμβαναν την ευθύνη για την πνευματική και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση νεότερων αντρών. Ο Νόρις αναγκάστηκε τότε να διαψεύσει επανειλημμένα ότι επικροτεί την παιδοφιλία. Παρ’ όλα αυτά, η δημοοτικότητά του επέζησε του σκανδάλου κι αυτό τον έκανε να το ξανασκεφτεί. Οταν τελικά ξαναρίχτηκε στον αγώνα και απέσπασε το απαιτούμενο ποσοστό στήριξης από τα τοπικά συμβούλια, όλοι άρχισαν να μιλούν για βέβαιη νίκη του.

Η τραγουδίστρια

Συνηθισμένη στις δύσκολες μάχες και στον ανταγωνισμό, η συνυποψήφιά του Ντάνα Ρόουζμαρι Σκάλον, ευρέως γνωστή ως «Ντάνα», δεν το βάζει κάτω. Με το ίδιο πείσμα που κάποτε διεκδίκησε και κέρδισε την πρωτιά στην Eurovision για λογαριασμό της Ιρλανδίας, διεκδικεί τώρα και την προεδρία της ως ανεξάρτητη υποψήφια.

Η 60χρονη τραγουδίστρια, που είχε στεφθεί νικήτρια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού μουσικής το 1970 με το τραγούδι «All kinds of everything», έχει στο βιογραφικό της τριάντα άλμπουμ και single, ενώ από το 1999 ασχολείται ενεργά με την πολιτική ως ευρωβουλευτής. Τον Ιούνιο του 2004 έχασε τη θέση της στην Ευρωβουλή, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 13,5% και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στον χώρο της ψυχαγωγίας παρουσιάζοντας talk shows και ιδρύοντας μαζί με τον σύζυγό της δισκογραφική εταιρεία.

Σύμφωνα με άτομα του στενού περιβάλλοντός της, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού δεν είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, όμως μετά τα σενάρια του Τύπου και τα εκατοντάδες e-mail που έλαβε, αποφάσισε τελικά να δοκιμάσει την τύχη της. Ευσεβής καθολική και φανατική πολέμια των εκτρώσεων, η Ντάνα δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να εξασφαλίσει τη στήριξη των συμβούλων και να σφραγίσει την υποψηφιότητά της, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν τελευταία.

Ο «τρομοκράτης»

Το αντάρτικο παρελθόν του στην ηγεσία του IRA για τη λήξη της βρετανικής κατοχής στη Βόρειο Ιρλανδία καθιστά εξ ορισμού τον Μάρτιν ΜακΓκίνες μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιρλανδικής πολιτικής σκηνής. Ως πολίτης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, ο ΜακΓκίνες δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, όμως μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ιρλανδίας, καθώς οποιοσδήποτε έχει γεννηθεί βόρεια των συνόρων δικαιούται βρετανικό ή ιρλανδικό διαβατήριο.

Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για λογαριασμό του κόμματος Sinn Fein κλήθηκε, όπως ήταν φυσικό, να δώσει διευκρινίσεις για τη θητεία του στον IRA, με τους δημοσιογράφους να ζητούν να μάθουν ακόμη κι αν την περίοδο που ήταν μέλος του αντάρτικου στρατού είχε λερώσει τα χέρια του με αίμα. Κι ενώ σ' αυτές τις φαινομενικά δύσκολες ερωτήσεις φάνηκε να ελίσσεται ικανοποιητικά, πιάστηκε εντελώς αδιάβαστος σε απλά πολιτικά θέματα.

Οταν ρωτήθηκε σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή πώς λένε τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας και από πόσα μέλη απαρτίζεται το ιρλανδικό Κοινοβούλιο, απέδειξε ότι έχει άγνοια για την πολιτική ζωή νότια των συνόρων, καθώς απέτυχε να θυμηθεί το όνομα του υπουργού και έδωσε λάθος αριθμό βουλευτών. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στην τρίτη θέση, πίσω από τον Νόρις και τον υποψήφιο του κόμματος των Εργατικών Μάικλ Χίγκινς.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου