Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ρωσική εκκλησία και ΜΜΕ στο πλευρό του Εφραίμ πιέζουν την ελληνική ηγεσία



OI δυσανάλογα μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ της υπόθεσης της προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και οι πρόσφατες επίσημες καταδικαστικές δηλώσεις από το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών συμπληρώθηκαν χθες από την άμεση παρέμβαση του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκαλώντας νέο πεδίο τριβής στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις.
Ο κ. Κύριλλος σε μήνυμά του προς τον Κ. Παπούλια εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις, που καταφθάνουν από την Ελλάδα, γύρω από την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ. «Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της Mονής Βατοπεδίου», αναφέρει. O πατριάρχης Κύριλλος επισημαίνει ότι εκατομμύρια πιστών στη Ρωσία αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο.

Στις αντιδράσεις της ρωσικής εκκλησίας και κυρίως των ΜΜΕ αξίζει να σημειωθεί ότι προστέθηκε και η συγκρότηση διεθνούς επιτροπής κοινωνικών οργανώσεων με την ονομασία «Θα υπερασπιστούμε τον Αθω!» από ομάδα πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του συλληφθέντος αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Η επιτροπή αποφάσισε τις επόμενες ημέρες να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να προκαλέσει την προσοχή της κοινής γνώμης σχετικά με τις ενέργειες των ελληνικών αρχών «για την καταπίεση Αθωνιτών μοναχών και τη δίωξη του πατέρα Εφραίμ». Ειδικότερα, αποφασίστηκε να οριστεί διεθνής δημόσια διερεύνηση της «υπόθεσης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ» και να συνταχθούν εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας να πάρει θέση.
Πολλά ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη στείλει ανταποκριτές στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν την υπόθεση. Τα πρώτα ρεπορτάζ μεταδόθηκαν με τίτλους όπως «Η Ελλάδα αποκτά ισχυρότατο εχθρό» και «Παραβίαση του Αγίου Oρους από τους αστυνομικούς».



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου