Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μ. Καρχιμάκης: Ευθύνες έχουμε όλοι μας


Σαφές μήνυμα προς όλα τα κορυφαία (και όχι μόνο) στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα καθίσουν σήμερα το μεσημέρι στο ίδιο τραπέζι με τον Γ. Παπανδρέουστέλνει μέσω της aftodioikisi.gr ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης«Ευθύνες για την πορεία μας, τα θετικά και τα αρνητικά της έχουμε όλοι μας. Σε καθένα από εμάς αναλογεί μερίδιο ευθύνης», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει σε ότι τον αφορά: «Το δικό μου το αναλαμβάνω και πάντως δεν μου αρέσει κατόπιν εορτής να το φορτώνω  σε άλλους». Παράλληλα δηλώνει ότι επιμένει ότι ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος ώστε να θέσει στην κριση των πολιτών την κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τη στάση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται μεν ότι αρκετοί κρατούν αποστάσεις από τις ασκούμενες πολιτικές σε επιμέρους θέματα αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως συνολική απόσταση από το κόμμα. Άλλωστε, όπως τονίζει τα στελέχη αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Καλεί δε όσου πιστεύουν ότι «το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα χάσει τους μισούς δήμους και περιφέρειες, να ξυπνήσουν αμέσως».
Ο Μ. Καρχιμάκης μιλά και για την αντιπαράθεση του με τη ΝΔ για το θέμα του ανοίγματος των λογαριασμών στην Ελβετία, θέτοντας σειρά ερωτημάτων: «Φοβούνται κάτι; Κρύβουν κάτι; Θέλουν να προστατέψουν κάποιους;»
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:
-Κύριε Καρχιμάκη,  θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την Αυτοδιοίκηση, βασικό πεδίο ενασχόλησης της aftodioikisi.gr.Πριν από κάτι παραπάνω από ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και το Μνημόνιο 1 κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειών και των δήμων και πριν από λίγους μήνες, με βάση εκείνο το αποτέλεσμα να εκλέξει δικούς του επικεφαλής τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στην ΕΝΠΕ. Ποιά ήταν τα μεγάλα λάθη που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα και το κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στο 15% , με αποτέλεσμα πολλοί να λένε, και δικαίως, ότι ακόμη και αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα κέρδιζε ούτε τους μισούς δήμους και περιφέρειες;
Ευσεβείς πόθοι. Το ΠΑΣΟΚ, κ. Βούζα και το γνωρίζετε πολύ καλά, έχει βαθιές ρίζες στην Αυτοδιοίκηση. Η ενίσχυση και ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών θεσμών και η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να καθορίζουν το μέλλον και την προοπτική τους, έχει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και μόνο. Αυτό εξηγεί και την κυρίαρχη θέση των στελεχών του Κινήματος μας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010 εξέλεξε μια σειρά από άξιους δημάρχους και περιφερειάρχες και πολλά, επίσης άξια, στελέχη στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια όλης της χώρας. Τα στελέχη αυτά που ήδη διακρίνονται για τη δουλειά που κάνουν στο χώρο ευθύνης τους. Πιστεύω λοιπόν ότι η δουλειά αυτή θα ανταμειφθεί στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες εξάλλου, οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήρια διαφορετικά από ότι στις εθνικές εκλογές.  Και αφού από τώρα κάποιοι σπεύδουν να κάνουν προβλέψεις, κρατήστε και τη δική μου. Όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα χάσει τους μισούς δήμους και περιφέρειες, ας ξυπνήσουν αμέσως.
-Μπορούν να αποτελέσουν τα χιλιάδες «άξια», όπως λέτε,  εκλεγμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση τον πυρήνα για την αναγέννηση του κόμματος και την επανασύνδεση με τον πολίτη; Το ρωτώ αυτό γιατί βλέπω ότι πολλά από αυτά τα στελέχη ακολουθώντας το ένστιχτο της πολιτικής επιβίωσης κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από το κόμμα....
Βεβαίως και μπορούν. Για τις αποστάσεις που λέτε, δεν έχω την ίδια άποψη. Δεν μπορεί η οποιαδήποτε διαφοροποίηση για τις πολιτικές που ασκούνται  σε επιμέρους θέματα και ξέρω ότι υπάρχει κριτική και για τους χειρισμούς μας στην αυτοδιοίκηση, να ερμηνεύεται ως συνολική απόσταση από το κόμμα. Τα εκλεγμένα μας στελέχη στην αυτοδιοίκηση, δεν είναι μεγάφωνα του κόμματος, ούτε επιδιώκουμε να γίνουν. Στηρίξαμε τις υποψηφιότητες όσων πιστεύαμε ότι έχουν τις δυνατότητες μιας χρηστής και διάφανης διοίκησης που θα έπρεπε να προσαρμοστεί το πνεύμα των νέων δεδομένων που δημιούργησε ο Καλλικράτης. Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι μας, δεν θα κριθούν για την απόσταση που έχουν ή δεν έχουν με το κόμμα, αλλά αν στη διάρκεια της θητείας τους κατάφεραν να κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών τους, καλύτερη, τη λειτουργία των υπηρεσιών τους φιλικότερη προς τον πολίτη και φυσικά αποτελεσματικότερη, από το αν έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την προεκλογική περίοδο. Όμως, δεν παύουν να είναι και πολιτικά στελέχη που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών τις οποίες περνά η χώρα και οι άνθρωποι. Και τα στελέχη μας μέσα σ' αυτό το πλαίσιο δρουν και λειτουργούν. Αυτό, λοιπόν, δε μπορεί να ερμηνευτεί ως απόσταση ασφαλείας. Είναι υπεύθυνοι και πιστεύω αποφασισμένοι να συμβάλλουν σε όλες τις θεσμικές εκφράσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
-Μετά και τις σκληρές εκφράσεις που ανταλλάξατε με τον Μ. Χρυσοχοΐδη κάποιοι είπαν ότι είναι ένδειξη ότι έχει διαρραγεί η ψυχική ενότητα στο ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα το κόμμα να βρίσκεται κοντά ακόμη και στη διάσπαση. Είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος;
Δεν  νομίζω ότι η ψυχική ενότητα του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει από την τοποθέτηση μου για τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοίδη για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική μας θητεία. Είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετική άποψη και είναι επίσης προφανές ότι κάνουμε με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικές παραμέτρους, τον απολογισμό της πορείας μας.
-Υποστηρίζετε την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ και στις επόμενες εκλογές.  Ωστόσο, ποιός κατά την άποψή σας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που, τουλάχιστον δημοσκοπικά, το κόμμα σας βρίσκεται σε ποσοστά δεκαετίας του '70;
Υποστήριξα το δικαίωμα του εκλεγμένου Πρωθυπουργού της χώρας και του δύο φορές εκλεγμένου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού, την κυβερνητική μας θητεία. Η δική μου θέση διατυπώθηκε νωρίς, ήταν ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει. Ευθύνες για την πορεία μας, τα θετικά και τα αρνητικά της έχουμε όλοι μας. Σε καθένα από εμάς αναλογεί μερίδιο ευθύνης. Το δικό μου το αναλαμβάνω και πάντως δεν μου αρέσει κατόπιν εορτής να το φορτώνω  σε άλλους.
-Το τελευταίο διάστημα αντιπαρατεθήκατε έντονα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία αλλά και τον έλεγχο των πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων από το 1974. Εσείς ζητάτε να γίνει το πρώτο, ο κ. Μιχελάκης το δεύτερο. Τι εμποδίζει να γίνουν και τα δύο;
Τίποτα δεν εμποδίζει να γίνουν και τα δύο, το έχω δηλώσει επισήμως.
Αυτό που δεν έχω ακούσει από τα επίσημα χείλη της ΝΔ, είναι ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα τους με το να μάθουμε να μάθει ο ελληνικός λαός, ποιοί έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, και φυσικά το πόθεν έσχες των χρημάτων αυτών. Φοβούνται κάτι; Κρύβουν κάτι; Θέλουν να προστατέψουν κάποιους; Να μας πουν διότι επιμένω: καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Όμως, πλησιάζει η ώρα που άμεσα θα κληθούμε όλοι από τον πρόεδρο της Βουλής να καταθέσουμε ο καθένας ξεχωριστά το αίτημά μας προς την Ένωση Τραπεζών της Ελβετίας για να ξεκαθαριστεί ποιος έχει τί και από πού.
Αν έχει, φυσικά. Και η Ν.Δ. και η κοινοβουλευτική της ομάδα, να αποδεχθεί και να υιοθετήσει ή όχι, αυτή την επιλογή. Φυσικά, τα συμπεράσματα θα είναι των Ελλήνων πολιτών
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου