Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αναζήτηση φόρμουλας για διατήρηση 13ου και 14ου μισθού



Aπό τη δυνατότητα των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) να καταλήξουν σε συμφωνία που θα προδικάζει το πάγωμα των κατώτατων ορίων στα επίπεδα του 2011 εξαρτάται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η επιμονή ή μη της τρόικας στα θέματα που αφορούν μειώσεις στις αποδοχές σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένου του 13ου και του 14ου μισθού.

Ως εκ τούτου το μείζον θέμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των φορέων, μεθαύριο Τετάρτη, εστιάζεται στην ανεύρεση εκείνης της φόρμουλας που θα έδιδε στη ΓΣΕΕ τη δυνατότητα να συνυπογράψει τουλάχιστον πάγωμα των μισθών, χωρίς όμως να καταλύει την ισχύ της υφιστάμενης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σε αυτό το πλαίσιο έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία και εκείνο της υπογραφής μιας νέας σύμβασης ή ακόμη και μιας συμπληρωματικής συμφωνίας, με την οποία θα μετατεθεί η αύξηση του 2,5% - 2,6% (ύψος των ευρωπαϊκού πληθωρισμού του 2011) για το τέλος του 2012. Σε αυτήν την περίπτωση κι εφόσον η ΓΣΕΕ προσυπογράψει μια τέτοια αλλαγή, θα προσφερθούν αντισταθμίσματα θεσμικού τύπου. Σε αυτά μπορεί να εμπίπτει και η δυνατότητα μείωσης του χρόνου εργασίας (με διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου) για όσο χρονικό διάστημα ισχύσει το πάγωμα της εθνικής σύμβασης.

Ωστόσο, συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ έως και χθες βράδυ δήλωναν ανυποχώρητοι αναφορικά με το πάγωμα της ΕΓΣΣΕ. Διαβεβαίωναν ότι περιθώρια συμφωνίας υπάρχουν μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εφόσον όμως συνδυαστεί και με την εξεύρεση του οικονομικού ισοδύναμου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για τα Ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να διασωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα καταργείται η υποχρεωτική καταβολή της αύξηση που προβλέπει η σύμβαση για το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει να προδικάζεται συνέχιση της διαδικασίας υποτίμησης των μισθών κι όχι μόνο μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών).

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, η οποία εν μέρει εξαρτάται από τη συγκράτηση των ημερομισθίων, και μια εσωτερική υποτίμηση μείωσης τιμών και αμοιβών», υποστήριξε χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο CNBC.

Ταυτοχρόνως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τα θέματα του 13ου και 14ου μισθού. «Εφόσον υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, θα τη δούμε, και θα αποτελέσει βασική παράμετρο για τη θέση που θα λάβει στη συνέχεια η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Π. Καψής.

Από το εάν υπάρξει συμφωνία θα επηρεαστεί και η συζήτηση που θα έχει ο κ. Γ. Κουτρουμάνης με την τρόικα το Σαββατοκύριακο. Εντός της εβδομάδας τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας θα συναντηθούν με τις γενικές γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, Αθ. Δρέττα και Αν. Στρατινάκη, και με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχ. Xαλαρή.

Στην ατζέντα των συναντήσεων, εκτός από τα κατώτατα όρια, περιλαμβάνεται και μεταρρύθμιση στο σύστημα της επικουρικής σύνταξης. Μάλιστα επί αυτού του θέματος συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε το κόμμα της NΔ. Στην επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία της κ. Αθ. Δρέττα, οι εκπρόσωποι της NΔ. συμφώνησαν πως για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ υπάρχει όντως θέμα επείγουσας παρέμβασης. Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις ως προς την επικουρικότητα, που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου για την ενοποίηση των επικουρικών, και ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν περισσότερο το θέμα των αλλαγών.



kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου