Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟ 31,5% Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011

Στο 31,5% έφτασε η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2011, έναντι 17,5% το 2010, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάνοντας απολογισμό του ΕΣΠΑ. Το στοιχείο αυτό σημαίνει ότι το 31,5% των κονδυλίων του προγράμματος έχουν καταβληθεί σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αντιστοιχούν σε 7,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του 2011 υπερκαλύφθηκε ο στόχος του Μνημονίου και η απορρόφηση έφτασε στα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,3 δισ. ευρώ. Για το 2012 ο στόχος του υπουργείου είναι η απορρόφηση να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ για τα οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπερκαλυφθούν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, δηλώνοντας ότι είναι δυστυχής για το γεγονός αυτό που είναι σαν να κόβουμε τα πόδια της οικονομίας και να την αφήνουμε ανάπηρη. Τόνισε ακόμη ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται το φάρμακο δια πάσα νόσο.

Το θέμα της μείωσης του ΠΔΕ συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και όπως είπε ο υπουργός και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την υποχρέωση αυτή.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε, για μια ακόμη φορά, ότι στόχος του είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που λίμναζαν μέχρι τώρα και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα συμβατό με την κρίση.

Η διαχείριση απορριμμάτων μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ, συνέχισε, είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο μέλλον και τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να πληρώνει πρόστιμα σε στιγμή ύφεσης για να πληρώνει τα σπασμένα τοπικών παραγόντων. 

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου