Η ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία του πλανήτη μας από μία πιθανή καταστροφική πρόσκρουση με κάποιον αστεροειδή ή κομήτη, αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα των επιστημόνων.
Ένα νέο πρόγραμμα έρχεται τώρα να αξιολογήσει το βαθμό απειλής της Γης από τα ουράνια σώματα που κινούνται κοντά μας (NearEarthObjects-NEO) και αμέσως μετά να προτείνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Πλανητικών Ερευνών του Κέντρου Αεροδιαστημικής της Γερμανίας και ερευνητών από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το όνομα του προγράμματος είναι NEOShield και στόχος του είναι η δημιουργία μίας "ασπίδας" της Γης από αστεροειδείς ή κομήτες που ενδέχεται να απειλήσουν τον πλανήτη μας.
Το πρόγραμμα - που έχει λάβει σε πρώτη φάση χρηματοδότηση 4 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 1.8 εκατομμυρίων ευρώ από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα- υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη τριετία να παρουσιάσει ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας, το οποίο στη συνέχεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή του. Φιλοδοξία των επιστημόνων που συμμετέχουν είναι μέχρι το 2020 να γίνει και η πρώτη δοκιμή της ασπίδας!
" Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα συνδυάζει μια επιστημονικά εφικτή αλλά και οικονομικά προσιτή λύση. Μια ιδανική πρόταση ίσως να είναι ένα σύστημα που θα συνδυάζει την απομάκρυνση του αστεροειδή με κινητικά αλλά και βαρυτικά μέσα. Επιθμούμε να αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορεί να φτιαχτεί ένα τέτοιο σύστημα", δήλωσε ο Άλαν Χάρις, επικεφαλής του προγράμματος NOEShield.
Υπάρχει κίνδυνος;
Πόσο σοβαρή είναι όμως μία πιθανότητα πρόσκρουση της Γης με έναν επικίνδυνο αστεροειδή; Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι θεωρούν πως έχουν εντοπίσει περίπου το 90% των πολύ μεγάλων ουράνιων σωμάτων και μπορούν με σιγουριά να πουν ότι κανενός η προβλεπόμενη τροχιά δεν απειλεί τη Γη. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν και περίπου 19.500 μικρότερα σώματα τύπου NearEarthObjects-NEO, τα οποία έχουν μέγεθος 100 έως 1.000 μέτρα και στην πλειονότητά τους παραμένουν μη εντοπισμένα.
Η στατιστική πάντως λέει ότι κάθε 2.000 χρόνια, ένα μεγάλο ουράνιο αντικείμενο σε μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου πέφτει στον πλανήτη μας, προκαλώντας σημαντική ζημιά στο σημείο της πρόσκρουσης, ενώ χρειάζονται λίγα εκατομμύρια χρόνια μέχρι ένας διαστημικός βράχος διαμέτρου κάποιων χιλιομέτρων να προκαλέσει παγκοσμίου επιπέδου καταστροφές.
pyles.tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου