Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Και τους άνδρες απειλεί ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Σύμφωνα με ερευνητές του νοσοκομείου «St.Mary» στο Μάντσεστερ, οι άνδρες φορείς ενός ελαττωματικού γονιδίου έχουν μια στις 15 πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, μέχρι να φτάσουν 70 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο .


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Medical Genetics» οι ερευνητές του St.Mary ανέλυσαν το γονιδίωμα 321 οικογενειών με στόχο τον εντοπισμό του γονιδίου BRCA2. Το εν λόγω γονίδιο ενοχοποιείται για εκατοντάδες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κάθε χρόνο, και μπορεί να κληροδοτηθεί και στα δύο φύλα.


Η ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μεταξύ των ανδρών με ελαττωματικό BRCA2 ήταν 7,1% μέχρι την ηλικία των 70 ετών και 8,4% μέχρι τα 80.


Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα ευρήματα, Ο δρ Γκάρεθ Έβανς, επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί, «υπάρχει μια πιθανότητα στις 1.000 ένας άνδρας να εκδηλώσει καρκίνο του μαστού. Αλλά και πάλι οι άνδρες δεν χρειάζεται να έχουν ελαττωματικό γονίδιο για να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, αλλά οπωσδήποτε ο κίνδυνος αυξάνεται κατά την παρουσία του».

zougla

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου