ΣΕ σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται το εσωκομματικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς σε καθημερινή βάση τα δεδομένα αλλάζουν, αλλά καμία πλευρά δεν φαίνεται να καταθέτει τα όπλα.
Οι πρόσφατες μαζικές διαγραφές βουλευτών -–οι μαζικότερες στα 30 τελευταία χρόνια– έχουν μεταβάλει σε «ναρκοπέδιο» το εσωτερικό του Κινήματος και δημιουργούν μια από τις σκληρότερες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στην πορεία του.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι επί της ουσίας να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα πέραν αυτής του κ. Ευ. Βενιζέλου, ώστε τα πράγματα να πάνε ομαλά και να μην δημιουργηθεί και άλλη «τραυματική» εμπειρία.
Αυτό όμως συνιστά και αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο εσωκομματικό τοπίο και σε αυτό εντάσσουν αρκετοί την παρέμβαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, ο οποίος με δήλωσή του ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεση των διαγραφών.
Επί της ουσίας ο κ. Παπουτσής λέει να μην διαγραφούν και από το κόμμα. Παράλληλα συνδέει αυτή την υπόθεση με τις διαδικασίες της διαδοχής που πρέπει «να είναι καταστατικές και διαφανείς και όχι αποτέλεσμα συμφωνίας κορυφής».
Ο κ. Παπουτσής είναι μια σοβαρή παράμετρος στο εσωκομματικό τοπίο, καθώς είναι ο μόνος, λένε οι γνωρίζοντες, που θα μπορούσε να μαζέψει τις 105 υπογραφές του Εθνικού Συμβουλίου που απαιτούνται για την υποβολή υποψηφιότητας. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα επανέλθουν οι διαγραφέντες βουλευτές, πράγμα που δεν φαίνεται ορατό επί του παρόντος.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης μάλλον θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και πάντως το σκέφτεται. Γεγονός είναι ότι δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές στο Εθνικό Συμβούλιο.
Η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Χαρ. Καστανίδης είναι δύο ακόμη «παίκτες» στο εσωκομματικό τοπίο. Η κ. Κατσέλη συναρτά το τι θα κάνει από το εάν θα διαγραφεί ή όχι από το ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να εκφραστεί και η δική της πολιτική άποψη στις διαδικασίες αλλαγής οργάνων του κόμματος. Επίσης είναι η μόνη που επί του παρόντος έχει αρθρώσει εναλλακτική πρόταση για τη χώρα, αλλά και συγκεκριμένους διαφορετικούς χειρισμούς.
Ο κ. Χαρ. Καστανίδης κρατά πιο συγκρουσιακή στάση με το ΠΑΣΟΚ, «παίζει» αντιμνημονιακά και οι πληροφορίες τον φέρουν να κινείται προς τη δημιουργία φορέα με αριστερό-προοδευτικό προφίλ. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Πάντως επί του παρόντος δεν φαίνεται να κινείται η Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς, πέραν εκείνων που εκφράζουν ακραίες θέσεις και θεωρούνται «εξαπτέρυγα», η δημοσκοπική κατάρρευση του κόμματος βάζει σε δεύτερες σκέψεις τους σοβαρότερους . Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αυτή την ώρα κάθε άλλο παρά έχει την πολυτέλεια να διαγράψει συνολικά 31 βουλευτές του, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος ανέφερε ότι αιφνιδιάστηκε όταν πήρε το χαρτί με τις διαγραφές χωρίς να έχει προηγούμενη ενημέρωση.
Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ότι είναι εξαιρετικά νωπό να επιστρέψουν βουλευτές που καταψήφισαν μια τόσο κορυφαία και επώδυνη επιλογή, καθώς τίθεται ένα θέμα ηθικής για τους συναδέλφους τους που με πολύ μεγάλο κόστος υπερψήφισαν. Επίσης εάν συμβεί αυτό στην επόμενη δύσκολη ψηφοφορία η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα γίνει ακόμη περισσότερο «σκορποχώρι».
Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα επιθυμούσε να πάρει ορισμένους πίσω, αλλά όχι όλους. Αλλωστε μεταξύ των διαγραφέντων ή εκείνων που δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, βρίσκονται και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο, όπως οι κ. Τζελέπης, Γκεγκέρογλου, Καρύδης, Κουτσούκος κ.ά. Πάντως αυτό που έγινε τον διευκολύνει ώστε να μην υπάρξει εύκολα άλλος υποψήφιος για την ηγεσία. Από την άλλη πλευρά όμως αντιλαμβάνεται ότι η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί περισσότερο και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Της Κικής Παππά
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου